Buitenkijken

Thijs Wolzak fotografeert deze zomer wekelijks een bijzondere buitenruimte. Deze week: een boshut.

jasper timmermans bushcraft rob photo: thijs wolzak amsterdam

Wat De boshut van Jasper Timmermans en Rob Schevers, zonder toestemming aangelegd in een bos „ergens in Nederland”. Jasper Timmermans (24, links op de foto) doet regelmatig aan bushcraft, een soort oerkamperen: met zo min mogelijk hulpmiddelen probeert hij zo lang en comfortabel mogelijk te overleven in de natuur.

Op cursussen leerde Timmermans allerlei overlevingstechnieken. Bijvoorbeeld hoe je van dode takken een hut bouwt, dat je met tondel en sprokkelhout een vuurtje kunt stoken, waar je water kunt vinden, met welke zwammen een wond te genezen is, dat de wortels van lisdodden, net als sommige paddestoelen, eetbaar zijn. „Het is een supergave maar loodzware hobby. Met een ontbijtje organiseren ben je gauw een halve dag in de weer.”

Mooiste seizoen Elk seizoen heeft zijn charmes, zegt Timmermans, die de afgelopen drie jaar gemiddeld steeds een maand buiten heeft geslapen, maar nooit langer dan een week aan een stuk. Timmermans: „In de lente zie je alles opkomen. In de zomer is het lekker weer. Al is het wel vervelend dat je dan zoveel last van teken hebt. In de herfst zijn er veel paddestoelen en kun je met bladeren fijn hutten bouwen. In de winter kun je zo ongelooflijk blij zijn met vuur.”

Geen sporen Bushcrafters laten zo min mogelijk sporen achter, zegt Timmermans. De jonge boom die hij voor de constructie van zijn hut heeft gebogen, laat hij na twee dagen „weer los”. De as van zijn kampvuur verspreidt hij en toiletteren gebeurt in kuiltjes die dicht worden gegooid. En na zo’n week survivallen, zegt de fotograaf, „is het extra fijn om weer thuis te zijn”.

    • Thijs Wolzak