Brief over cultuur

Mag de rechtse kiezer ook van cultuur houden?

Het lijdt geen twijfel dat cultuur op het moment een veelbesproken thema is, of het nu gaat om de vele festivals, het klagen van gezelschappen die hun subsidie kwijtraken, de verbouwing van het Rijksmuseum of het terugdraaien van de btw-verhoging op de podiumkunsten.

Toch blijft er bij mij een gevoel dat de cultuursector inderdaad die ‘linkse hobby’ wil zijn die miljarden aan belastinggeld verspilt. Alsof de sector een links georiënteerde club is die zich afzet van het gewone volk. Cultuur als kerk voor (links)gelijkgezinden.

Het lijkt erop dat de linkse partijen eveneens dankbaar zijn voor de karikatuur die de PVV van cultuur maakt; een kans om de verschillen uit te vergroten tussen de rechtse ‘barbaren’ (het klootjesvolk) en de linkse elite. Stem je rechts, dan ben je onderontwikkeld. Cultuur als politieke splijtzwam en onderscheidend thema.

Als rechtse kiezer ben ik ook liefhebber van cultuur. Ook vele zogenaamde conservatieven kunnen genieten van theater, musea of film. Los van genoten opleiding of afkomst.

Cultuur is naar mijn mening overigens niet alleen iets om van te genieten, maar ook van zeer groot belang voor een samenleving. Het stimuleert namelijk het out-of-the-boxdenken, hetgeen initiatief, creativiteit, flexibiliteit en weerbaarheid teweegbrengt; voorwaar geen overbodige luxe voor een samenleving in crisistijd.

Maar als ik me dan toch schuldig mag maken aan het politiseren van cultuur (wat ik eigenlijk niet wil): veel rechtse kiezers zitten in de hoogste belastingschaal, mogen zij wellicht dan ook bepalen dat hun afdrachten voor een deel naar de sector gaan waar zij van genieten en die de maatschappij vooruit helpt?

Eric F. Wilms

Den Haag

    • Eric F. Wilms