Bourride en viskoekjes

Met een beetje geluk voor twee dagen eten en voor een heerlijke lunch. Als de bourride tenminste de eerste keer onderdeel is van een diner met meer gangen, anders is-ie in één keer op.

Bourride van witte vis

3 el olijfolie, 1 wortel, handje selderijblaadjes, wit van 2 preien, 3 bladen snijbiet (of spinazie), 4 flinke moten zeebaars, zeewolf, zeeduivel of andere stevige witte vis, aioli (zie hieronder)

Was de groenten (vooral de prei) zorgvuldig. Hak ze daarna behoorlijk klein, het moet een elegant gerecht worden.

Was de moten vis, dep ze droog en bestrooi ze met peper en zout.

Verwarm de olie in een pan die groot genoeg is om ook de vis te kunnen bevatten. Bak de groenten al omscheppend op laag vuur, bestrooi ze met peper en zout. Zet het vuur wat hoger en leg de moten vis in de pan. Bak ze aan beide kanten lichtbruin, draai het vuur laag en laat ze met het deksel op de pan in ongeveer tien minuten gaar worden. Haal van het vuur.

Schep de moten vis uit de pan op een schaal of op de borden. Voeg twee eetlepels aioli toe aan de groenten en zet de rest van de saus apart op tafel. Geef iedereen er een in de lengte in vieren gesneden gestoomde aardappel bij.

Aioli

Stamp 1 à 2 teentjes knoflook fijn in een vijzel. Doe er een theelepeltje scherpe mosterd bij, wat peper en zout en 1 kleine eierdooier. Roer met een vork goed door elkaar. Voeg dan geleidelijk aan 1 dl zonnebloemolie toe tot de saus dik wordt. Voeg tot slot 1 eetlepel goede olijfolie toe.

De volgende dag: viskoekjes

Waarschijnlijk is de aioli gisteren schoon opgegaan. Als dat zo is bestaat er vermoedelijk weinig animo om nieuwe te maken. Ga daarom als volgt te werk: roer door een paar eetlepels mayonaise uit een pot een theelepel mosterd en een fijngestampt knoflookteentje.

Verwijder eventuele graten en vellen uit de vis.

Week wat oud wittebrood in water (hoeveelheden zijn lastig te geven want het ligt eraan hoeveel vis er nog is), knijp het goed uit en doe het bij de vis. Hak een stukje rode peper fijn. Doe dat allemaal bij de vis en de groenten, rasp er ook nog wat citroenschil over. Prak met een vork tot het een deegachtige massa is geworden. Proef even of er genoeg peper en zout in zit.

Vorm van het visdeeg viskoekjes.

Strooi bloem op een bord en haal de viskoekjes daar doorheen alvorens ze in olie te bakken in een anti-aanbak koekenpan.

Vervaardig eventueel nog een sausje door wat zure room in een pannetje iets in te koken met wat fijn gehakte kruiden (peterselie, bieslook, dragon), geraspte citroenschil en een theelepeltje scherpe mosterd.

Dien op met sla en gebakken aardappelen.

Mocht er nu weer iets overblijven, dan zijn deze viskoekjes ook toplekker op een broodje met wat van de koude roomsaus en een likje mayonaise… Zo lekker dat het een reden is om meteen bij die bourride al flink royaal te zijn.