Biologie was lastig, het werd een zesje

Wat is uw droombaan? Deze krant vraagt het elke dag aan een kandidaat-Kamerlid.

beeld Merlijn Doomernik

Met dank aan Corpus, Oegstgeest

‘Ik heb altijd al belangstelling gehad voor het menselijk brein. Alles wat in onze hersenen gebeurt, is nog zo’n onontgonnen terrein, het is zo’n ongelofelijk complex en geheimzinnig systeem. Wat doen we met die signalen uit ons brein? Wat doen we uit vrije wil, en wat ligt vast aan ons gedrag? Zíjn we ons brein? Die vragen intrigeren me wel. Maar ik heb geen enkele bèta-aanleg, dus het is er niet van gekomen om iets met die interesse te doen. Daarom zei ik vroeger altijd: in een volgend leven, dán word ik hersenonderzoeker.

Als echte alfa heb ik die andere kant van mezelf nooit echt serieus genomen. Ik had wel biologie als extra vak op de middelbare school, omdat juist die erfelijkheid, genen en wat mensen maakt zoals ze zijn, me interesseerde. Het werd een zesje, het was lastig voor me omdat ik geen scheikunde deed. Nee, het is echt een droom gebleven. Maar nu ik mijn kinderen zie, die de middelbare school hebben afgerond en een studie moeten kiezen, denk ik soms: misschien had ik me er best íéts meer voor mogen inspannen, had ik het mezelf iets minder makkelijk moeten maken.’

    • Annemarie Kas