Bestuurders ruziënd VUmc stappen op

Twee van de drie bestuurders van ziekenhuis VUmc zijn vrijdag opgestapt, na aanhoudende conflicten tussen medisch specialisten. Opvolgers zijn nog niet bekend.

Het academisch ziekenhuis kwam deze week onder verscherpt toezicht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg, nadat radioprogramma Argos had gemeld dat interne conflicten tussen medisch specialisten voortduurden. Het ziekenhuisbestuur had de inspectie voorgehouden dat ze waren opgelost.

De eerste berichten over onrust in het ziekenhuis kwamen maart vorig jaar al naar buiten. De conflicten tussen onder meer longchirurgen, cardiochirurgen, longartsen en intensivisten werden in overleg met de inspectie en na mediation beslecht. Toen opnieuw conflicten tussen chirurgen ontstonden, heeft het ziekenhuisbestuur deze niet bij de inspectie gemeld en haar zelfs voorgehouden dat de sfeer was verbeterd.

De betrekkende bestuurders zijn voorzitter Elmer Mulder, die het ziekenhuis dertien jaar leidde, en Wouter van Ewijk, die zich intern het meest bezighield met het oplossen van de conflicten. Decaan en vice-voorzitter Wim Stalman blijft aan.

Donderdag lieten Mulder en Van Ewijk nog in deze krant weten dat ze niet zouden opstappen. Zes tot zeven artsen zouden de problemen veroorzaken en „de hele organisatie gijzelen”. De bestuurders kondigden ontslag van artsen aan en zetten een longarts – tevens klokkenluider – op non-actief. Politici drongen aan op vertrek van het ziekenhuisbestuur.

In een persbericht laat bestuursvoorzitter Mulder nu weten dat hij opstapt wegens „het inzicht dat ik geen rol meer kan spelen bij de oplossing” van de spanningen in het ziekenhuis. Oud-minister Cees Veerman, voorzitter van de raad van toezicht, zei in het NOS Journaal dat de twee bestuurders „in een situatie terecht zijn gekomen waarbij het hun niet meer mogelijk was om aan oplossingen verder bij te dragen”.