Weer

Het laatste weekeinde van de meteorologische zomer verloopt ronduit herfstachtig. Oorzaak daarvan is een depressie met in de hoge luchtlagen ijskoude lucht die van Engeland naar Zweden trekt. Boven het opgewarmde zeewater en het IJsselmeer ontstaan buien die veel water kunnen loslaten: in twee etmalen lokaal meer dan 100 millimeter regen. Dat is 10 emmers water per vierkante meter en meer dan er in een hele augustusmaand valt. Landinwaarts wordt veel minder neerslag verwacht. Het zuidoosten van het land blijft het droogst. Juist deze regio heeft de regen hard nodig: de afgelopen maand is in delen van Brabant en Limburg minder dan 5 millimeter gevallen.

Naast veel regen is de onweerskans groot en kan het ook hagelen. Bovendien wakkert zaterdag de zuidwestenwind flink aan langs de zuidwest- en westkust (kracht 7) en kunnen tijdens buien zware windstoten voorkomen.

Zaterdag weet het kwik met een beetje zon in het binnenland nog uit te komen op 21 graden.

Op zondag stroomt later, met een naar noordwest draaiende wind, koelere lucht naar ons land en wordt het niet warmer dan 18 graden.

Na het weekeinde wordt het minder wisselvallig.