Wat geeft Parijs nou dat typische Parijse? Streetview weet raad

Screenshot uit 'What makes Paris look like Paris

“Parijs heeft waarschijnlijk meer alom bekende herkenningspunten dan enige andere stad in de wereld”, zo schrijft de Lonely Planet online. Maar waar zit ‘m nou die typische uitstraling in van deze populaire wereldstad? Google Streetview heeft de antwoorden.

De makers van onderstaande video noemen wat uiterlijke kenmerken die Parijs typeren: straatnaambordjes en vorm van balkonnen en ramen. Dankzij online databases als Google Streetview, die beelden bevatten van alle gebouwen in de stad, zijn opvallende patronen te ontdekken. Dankzij de afbeeldingen die in Streetview zijn verzameld is heel overzichtelijk te maken welke architectonische kenmerken veel terugkeren in de Franse hoofdstad, en waar precies.

Interstedelijke culturele interactie komt bovendrijven

Goed, dat klinkt als een leuke bezigheid voor Parijsfanatici, maar het wordt pas echt interessant wanneer verschillende wereldsteden op deze manier onder de loep worden genomen, en naast elkaar worden gelegd. Door typerende details in vormgeving van gebouwen en straten van bijvoorbeeld Praag, Barcelona en Parijs te vergelijken krijgen deze beelden een cultureel historische waarde, en wordt mogelijke culturele interactie tussen de verschillende landen duidelijk.

De initiatiefnemers van dit project leggen graag uit hoe ze te werk gaan in hun zoektocht naar die kenmerken die een stad zijn unieke uitstraling geeft, en welke romantische architectonische hoogstandjes helemaal niet zo uniek zijn.

    • Annemarie Coevert