Vakbonden over forenzentaks: doe dit niet

De vakbonden willen af van de forenzentaks. Het demissionaire kabinet moet snel duidelijkheid geven over de maatregel, laten FNV, CNV, MHP en de reizigersorganisatie Rover vanochtend weten. “Doe dit niet.”

Volgens de organisaties is de forenzentaks een ‘ordinaire bezuiniging over de rug van werknemers’. En ondanks kritische geluiden in de politiek wordt de maatregel vooralsnog gewoon ingevoerd. “Dit leidt tot grote onzekerheid.” Het kabinet moet daarom nu duidelijkheid bieden.

De forenzentaks komt uit het begrotingsakkoord dat CDA, VVD, D66, GroenLinks en de ChristenUnie dit voorjaar sloten. Door de maatregel moet het ‘vervuilende’ gereis naar het werk met trein of auto belast worden. Vrijwel al deze partijen hebben inmiddels in meer of mindere mate afstand genomen van deze maatregel.

Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) stuurt de plannen voor de belasting overigens pas na de verkiezingen naar de Kamer.

    • Marije Willems