USADA neemt Armstrong al zijn Tourzeges af

Lance Armstrong bij de Tour de France in 2010. Foto AP / Bas Czerwinski

Lance Armstrong moet al zijn zeven eindzeges in de Tour de France inleveren. Dat heeft het Amerikaans antidopingagentschap USADA zojuist bepaald, laat persbureau AP weten.

Bovendien mag de 40-jarige Texaan nooit meer een rol in het wielrennen vervullen. De uitspraak komt niet als een verrassing nadat Armstrong gisteravond liet weten zijn juridische strijd te staken.

USADA acht bewezen dat Armstrong zich tijdens zijn carrière herhaaldelijk schuldig heeft gemaakt aan dopinggebruik. Oud-ploeggenoten hebben daarover belastende verklaringen afgelegd. Het is nog onduidelijk of er door een van de betrokken partijen beroep wordt aangetekend bij het internationaal sporttribunaal CAS.

‘Gebruik van epo, testosteron en maskeringsmiddelen bewezen’

Armstrong zou zich schuldig hebben gemaakt aan het gebruik van epo, testosteron, corticosteroïden en maskeringsmiddelen. Bovendien zou hij ploeggenoten van de toenmalige US Postal-ploeg hebben aangezet tot dopinggebruik. Dit laatste leidt ertoe dat hij niet twee jaar, maar voor het leven wordt geschorst. Ook na zijn comeback in 2009 is Armstrong in de fout gegaan, oordeelt het agentschap. Wetenschappelijk onderzoek zou dat aantonen.

Zelf heeft de renner, die tussen 1999 en 2005 zeven keer de Tour won, altijd verklaard onschuldig te zijn. De beslissing om hem te vervolgen is volgens hem ingegeven door rancune. Hij besloot de dopingstrijd op te geven om zich eindelijk weer op andere zaken in het leven te kunnen richten.

Kan USADA dit wel beslissen?

Deze beslissing roept de vraag op in hoeverre USADA het recht heeft de titels van Armstrong af te pakken. USADA bezit de rechten om Tourzeges van renners in te nemen. Zodra een renner afstand doet van het recht op een hoorzitting dan is het aan het antidopingagentschap om “op basis van de beschikbare bewijzen een onderbouwd oordeel te vellen” in de zaak. Dat blijkt uit artikel 8.3 van de Wereld Anti Doping Code, die USADA aanhoudt.

Wanneer USADA oordeelt dat er dopingregels zijn overschreden dan wordt de betreffende renner “levenslang geschorst”, en wordt verplicht afstand te doen van alle behaalde overwinningen met bijbehorend prijzengeld. Deze maatregel geldt wereldwijd.

Het is vervolgens aan de UCI, de Internationale Wielerunie, om de Tourzeges en olympische medaille van Armstrong in te nemen, en het prijzengeld te innen.

Zowel NRC-sportredacteur Thijs Zonneveld als sportverslaggever voor de NOS, Martijn Hendriks, laten via Twitter weten dat nog niets definitief is. Er zijn nog andere instanties, waaronder de Wielerunie, die de zaak moeten gaan beoordelen. Zonneveld merkt op dat een deel van de Tours ‘verjaard’ zijn, waarvan de titels niet ingenomen kunnen worden:

Twitter avatar thijszonneveld Thijs Zonneveld Voor de duidelijkheid: ik denk dat ze Armstrong ‘slechts’ 2 zeges kunnen afnemen omdat de andere Tours verjaard zijn.
Twitter avatar hendriksmj Martijn Hendriks Daarover zullen onder andere UCI en bijvoorbeeld ASO zich gaan buigen. Zo verloor ooit Riis zijn Tourzege, maar kreeg ‘m later terug.

In theorie zou de UCI de zaak nu naar het Internationale Sporttribunaal kunnen brengen, schreef persbureau AP eerder vandaag. Travis Tygart, woordvoerder van USADA, liet in zijn verklaring vandaag weten dat de Wielerunie geen keus heeft en de zeges van Armstrong af zal moeten pakken.

Armstrong: Usada kan mijn zeges niet afpakken

Armstrong zelf bestrijdt in zijn eigen verklaring van eerder vandaag dat USADA niet de rechten heeft die de organisatie denkt te hebben:

“[Zij kunnen] de controle over een professionele internationale sport niet overnemen en zo mijn Tourzeges afnemen. Ik weet wie die zeven Tours won, mijn ploeggenoten weten dat, en iedereen tegen wie ik reed weet wie er won. We reden samen. [...] Het zwaarste evenement ter wereld waarbij de sterkste man wint. Niemand kan daar ooit iets aan veranderen. En Travis Tygart al helemaal niet.”

Als ze worden ingeleverd, naar wie gaan de titels dan wel?

Nu het agentschap de knoop heeft doorgehakt ontstaat er een nieuw, groot vraagstuk: waar gaan de titels, die Armstrong van het antidopingagentschap moet inleveren, nu naartoe? Dat ligt nog niet zo gemakkelijk, zo blijkt wanneer de Tourzeges stuk voor stuk onder de loep worden genomen. Lees in een uitgebreide analyse waarom.

    • Annemarie Coevert