Uitgelicht

Film

Breakdown (Jonathan Mostow, 1997, VS). Meeslepende paranoia in verhitte thriller van regisseur van de onderzeebotenfilm U-571, over een echtpaar dat strandt in de woestijn. De vrouw (Kathleen Quinlan) krijgt een lift van een trucker, waarna ze spoorloos verdwijnt. Echtgenoot Kurt Russell wordt steeds wanhopiger.Net5, 20.30-22.25u.

Fast & Furious. (Justin Lin, 2009, VS). Vierde deel uit de populaire serie straatracefilms, waarin de vier helden uit deel één weer verenigd worden: snelheidsduivel en tough guy Dom (Vin Diesel), FBI-agent Brian (Paul Walker) en de stoere vrouwen Letty (Michelle Rodriguez) en Mia (Jordana Brewster), die niet bang zijn voor een beetje vet onder hun nagels. Doms terugkeer naar Los Angeles wordt gemotiveerd door een wraakverhaal waarin hij het opneemt tegen een bende drugsdealers. Voor liefhebbers van opgevoerde auto’s, actie en experimenten in special effects.SBS6, 20.30-22.40u.

Righteous Kill (Jon Avnet, 2008, VS). Robert De Niro en Al Pacino. Daar draait het natuurlijk om, twee acteergiganten in één film, ook al is dit een middelmatige politiethriller. Want behalve een uitgelezen staalkaart van het bij tijd en wijle naar schmierwerk neigende spel van beide zestigplussers, herbergt de rafelige plot van de film ook een krachtmeting tussen het oude goed en kwaad. RTL5, 20.30-22.35u.

Frygtelig lykkelig / Terribly Happy (Henrik Ruben Genz, 2009, DK). Een korte dialoog tussen de norse politieagent Robert en een collega maakt duidelijk dat Robert (Jakob Cedergren) niet geheel vrijwillig vanuit Kopenhagen naar een gehucht in Jutland is gestuurd. Visueel heeft de Deense regisseur dan al duidelijk gemaakt dat Terribly Happy een variant op de western gaat worden. Hij toont ons het fraai gefotografeerde kale, vlakke landschap. De composities zijn strak en onwrikbaar. Net zoals het personage Robert, de eenzame cowboy die in een onbekende en vijandige omgeving orde op zaken moet stellen. Canvas, 21.20-23.05u.

Hide and Seek (John Polson, 2005, VS). Onevenwichtige horrorfilm wordt ontsierd door al te veel clichés. Psycholoog Robert De Niro en zijn dochtertje Dakota Fanning kampen na zelfmoord van vrouw/ moeder met nachtmerries en ogenschijnlijke waanbeelden. Met Famke Janssen als de dokter die de getraumatiseerde dochter probeert te helpen. RTL5, 22.40-00.45u.

The Mosquito Coast (Peter Weir, 1986, VS). Aantrekkelijke verfilming van Paul Theroux’ roman. Excentrieke uitvinder Harrison Ford verruilt, samen met volgzame vrouw Helen Mirren en kinderen, de consumptiemaatschappij voor de jungle van Honduras om er een idyllisch bestaan op te bouwen. Tegenslag maakt van de doortastende idealist een tirannieke leugenaar.Eén, 00.10-02.05u.

2 Days in Paris (Julie Delpy, 2007). Actrice Julie Delpy speelt de hoofdrol in speelfilmdebuut dat ze zelf schreef, regisseerde, monteerde en van muziek voorzag. Ze is een Parijse fotografe die op terugreis uit Venetië met haar New Yorkse echtgenoot even Parijs aandoet, een stad met op elke straathoek een ex. Het wordt Marions vriend Jack (Adam Goldberg) soms wat te veel in deze scherpe, semi-autobiografische komedie over interculturele misverstanden en vooroordelen. BBC 2, 00.30-02.05u.

Informatief

Uitmarkt 2012 - De opening. Jörgen Raymann presenteert het openingsprogramma, live vanaf het Museumplein in Amsterdam. Met theater, dans en muziekoptredens die ook dit jaar weer worden begeleid door het New Cool Collective. Aandacht voor theater van o.a. Martine Sandifort samen met Remco Vrijdag en De Utrechtse Spelen; popmuziek, met optredens van Alain Clark, Ntjam Rosie, The Kik en Marike Jager; dans van Emio Greco en hiphop van Top Notch op muziek van Doe Maar. Verder zingen Henk Neven en Marjolein Nielspian een romantisch operaduet en zet Circus Renz de Uitmarkt op zijn kop. Ned.2, 21.10-22.00u.

Amusement

Parade’s End. Eerste aflevering van vijfdelige, historische dramaserie, geschreven door Tom Stoppard, naar de gelijknamige romancyclus van Ford Madox Ford (1873-1939). In de nadagen van het Edwardiaanse tijdperk trouwt Christopher Tietjens (Benedict Cumberbatch) met de beeldschone maar wrede Sylvia, lid van de beau monde. Christopher negeert haar openlijke geflirt met andere mannen; hij heeft zich voorgenomen haar trouw te zijn. Ook na zijn ontmoeting met de jonge en onverschrokken suffragette Valentine Wannop (Adelaide Clemens).BBC 2, 22.00-23.00u.

The world of Parade’s End. Aansluitend op de eerste aflevering van de serie Parade’s End deze documentaire over de vierdelige romancyclus die tussen 1924 en 1928 verscheen. Schrijvers en acteurs geven hun mening over de karakters en het tijdperk waarin die leefden. Ook wordt ingegaan op de tv-bewerking. BBC 2, 23.00-23.30u.