Springen versus dansen

Opnieuw komen er twee talentenprogramma’s met BN’ers op de televisie. Dit keer zijn het sterren die dansen of schoonspringen. Wat is de aantrekkingskracht van deze programma’s?

None

Sterren dansen, springen, koken, pokeren, doceren en schaatsen. Zaterdagavond beginnen weer twee talentenprogramma’s voor bekende mensen. De AVRO komt met Strictly Come Dancing, een op de gelijknamige BBC-serie gebaseerde reeks waarin BN’ers moeten bewijzen dat ze goed kunnen stijldansen. SBS 6 komt op hetzelfde moment met Sterren Springen, een programma waarin BN’ers gaan schoonspringen.

De afgelopen periode lekten al flink wat berichten uit over dat laatste programma. De bekende Nederlanders zouden door verkeerde landingen allemaal blauw en gebutst uit het water komen. Deelname is dan ook op eigen risico, maar er zijn wel schoonspringers van de KNZB aanwezig om ze te begeleiden. De akkefietjes leverden in ieder geval veel publiciteit op. En dat kan het programma goed gebruiken, omdat zaterdagavond ook Strictly Come Dancing wordt uitgezonden door de AVRO. Beide programma’s beleven hun première op hetzelfde moment en zelfs de perspresentaties stonden gelijk gepland. Gerard Joling, presentator van Sterren Springen: „We zullen wel concurrentie krijgen van andere programma’s, al zal Sterren Springen veel tongen losmaken. Maar Beat the Best (op RTL4, red.) is er natuurlijk ook op, net als Strictly Come Dancing. Ik denk dat we al blij moeten zijn met 500.000 tot 600.000 kijkers.”

Strictly Come Dancing wordt uitgezonden door de AVRO. De publieke omroep zendt niet veel talentenprogramma’s voor bekende Nederlanders uit. Waarom nu wel een dansprogramma? Presentator Reinout Oerlemans: „Het format is van de BBC. Die zijn daar in 2004 mee begonnen en dat is vervolgens in alle landen uitgerold. In Amerika heette het programma Dancing with the Stars, bij de commerciële zender ABC. In Nederland heeft RTL dat overgenomen. Wat wij nu gaan doen is terug naar de kern, naar Strictly Come Dancing zoals de BBC het maakte.” Volgens Oerlemans heeft dat alles te maken met de aard van de zender: „RTL heeft het veel meer op de Amerikaanse leest geproduceerd, maar dat zit ook in het DNA van de zender RTL 4. Dan krijg je een andere manier, toon, dynamiek, ritme en cameravoering. Nederland 1 sluit veel meer aan bij de BBC, de publieke omroep van Engeland.”

Wat is toch de aantrekkingskracht van programma’s waarin bekende Nederlanders kunstjes vertonen in een discipline die ze niet beheersen? Allereerst is het leuk om te zien dat BN’ers ook gewone mensen zijn die hard moeten werken om die kunstjes onder de knie te krijgen. Daarnaast is het verwervingsproces een bron van vermaak. „Het is natuurlijk een hilarisch iets”, zegt Joling. „Het schoonspringniveau is erg divers: sommige mensen zijn goed, maar anderen zijn heel wat slechter.” Geen beter vermaak dan leedvermaak.

Zaterdagavond nemen een kleine dertig sterren deel aan de twee verschillende talentenprogramma’s. Achttien van hen gaan schoonspringen, onder wie positiviteitsgoeroe Emile Ratelband, topturner Yuri van Gelder en fulltime BN’er en talentenprogrammaveteraan Patty Brard. Nog eens tien gaan stijldansen, zoals presentatrice Sylvana Simons, hockeyster Naomi van As en cabaretier Javier Guzman.

De grote winnaar is bij voorbaat bekend: Reinout Oerlemans. Hij is niet alleen de presentator van Strictly Come Dancing, maar zijn bedrijf, televisie- en filmproductiemaatschappij Eyeworks, is ook de producent. Eyeworks is óók producent van het concurrerende SBS-programma Sterren Springen. Oerlemans: „Elk publiek kiest voor zijn favoriet, maar ik hoop dat beide programma’s goede cijfers gaan halen. Het zijn ideeën van ons en dat maakt het natuurlijk bijzonder dat ze zo recht tegenover elkaar staan.”

Toch bereikt de kijker met zo’n ruim aanbod aan vergelijkbare programma’s mogelijk een verzadigingspunt. Het lijkt alsof in elk programma een bekende Nederlander moet komen opdraven. Dezelfde gezichten duiken overal op. Enkele dagen geleden verscheen een parodiërende ‘trailer’ die BlendTV maakte voor een nieuwe sterrenshow: Sterren dumpen op de maan. „Dit najaar begint het grootste tv-spektakel van Nederland. Zes BN’ers zullen worden gedumpt op de maan”, stelt een voice-over, begeleid door bombastische muziek. „En jíj bepaalt welke BN’er terug naar aarde mag komen…” Geen slecht idee, vinden de reageerders op het filmpje.

    • Marcella Veldthuis