Sporticoon Armstrong staakt de strijd

Lance Armstrong staakt zijn strijd tegen beschuldigingen van dopegebruik. Raakt de recordwinnaar zijn zeven Tour-zeges nu kwijt?

Hij vocht met succes tegen kanker, won zeven keer op rij de Tour de France en bestreed jarenlang elke beschuldiging van dopegebruik. Maar het is genoeg geweest, besloot Lance Armstrong vannacht. In een verklaring op zijn website legt de Amerikaanse wielerlegende uit dat hij zijn strijd staakt tegen de zware dopingbeschuldigingen door het Amerikaans antidopingagentschap USADA. „In ieders leven komt een moment om te zeggen: genoeg is genoeg. Voor mij is dat moment nu.”

Armstrong (40) riskeert met zijn beslissing een levenslange verbanning uit de wielersport. Hij dreigt tevens zijn zeven Tour-zeges (1999-2005) kwijt te raken. Ook zijn reputatie als een van de grootste sporticonen van de afgelopen decennia en boegbeeld voor de kankerbestrijding staat der discussie.

„Dit is een treurige dag voor iedereen die houdt van sport en onze sporthelden”, zei USADA-directeur Travis Tygart in een reactie tegenover persbureau AP. Tygart gaat uit van een levenslange schorsing voor Armstrong. Naast zijn zeven Tourzeges zal de recordwinnaar volgens USADA ook andere zeges en prijzengeld moeten inleveren.

Toch is Armstrong zijn overwinningen in de Ronde van Frankrijk nog niet automatisch kwijt nu hij zich niet langer verdedigt tegen de dopingaanklacht van USADA. Het antidopingagentschap, dat hem in juni officieel aanklaagde, moet eerst tot een definitief oordeel komen. Vervolgens is het aan de internationale wielerunie UCI om Armstrong zijn titels te ontnemen. De internationale antidopingcode schrijft voor dat de UCI de uitspraak van USADA overneemt. Maar de UCI kan nog in beroep gaan bij het internationaal sporttribunaal CAS.

Armstrong spreekt van een „heksenjacht” en bestrijdt in zijn verklaring nog steeds dat het Amerikaans antidopingagentschap gerechtigd is zijn Tour-zeges af te pakken. „USADA kan niet de controle nemen over een internationale sport en mijn zeven Tour-titels proberen af te nemen. Ik weet wie die rondes heeft gewonnen, mijn teamgenoten weten wie die rondes heeft gewonnen en iedereen tegen wie ik heb gereden weet wie die rondes heeft gewonnen.”

Aanvankelijk probeerde Armstrong op procedurele gronden de aanklacht van tafel te krijgen. Deze week verwierp de rechtbank zijn verzoek. Opvallend was dat de UCI de ex-renner steunde in zijn strijd tegen USADA. Ook de Amerikaanse wielerbond verklaarde deze week nog dat de UCI de zaak-Armstrong zou moeten behandelen, en niet USADA. In de USADA-aanklacht spreken getuigen van een afspraak tussen Armstrong en de UCI om een positieve dopingtest van 2001 af te kopen. De UCI wilde vanmorgen niet reageren.