Samsung moet Apple 1 miljard dollar betalen

Twee mannen bekijken een iPad in een winkel in Seoul. Foto: AFP/ Jung Yeon-Je

Samsung moet Apple ruim 1 miljard dollar (ca. 850 miljoen euro) betalen wegens het schenden van patenten. Dat heeft de rechtbank zojuist bekend gemaakt.

Apple klaagde Samsung vorig jaar aan omdat het van mening was dat het Koreaanse bedrijf gepatenteerde technologie van Apples iPhone en iPad had gestolen. Apple eiste 2,5 miljard dollar schadevergoeding. Samsung was van mening dat Apple zelf bepaalde technologie had gekopieerd, onder meer van Sony.

De rechtbank in San Jose, Californië geeft Apple grotendeels gelijk, is zojuist bekend geworden. Samsung moet Apple 1,05 miljard dollar betalen. De uitspraak kan tot gevolg hebben dat de verkoop van Galaxyproducten wordt verboden in de VS, schrijft persbureau Reuters. Samsung gaat waarschijnlijk tegen de uitspraak in hoger beroep.

Apple en Samsung verliezen allebei in Zuid-Korea

Eerder deze dag had een rechtbank in Zuid-Korea geoordeeld dat zowel Apple als Samsung patenten hadden geschonden. Samsung mag de smartphone Galaxy SII niet langer verkopen, voor Apple geldt een verbod op de verkoop van de iPhone 4. De rechtszaak in Californië, thuisbasis van Apple, wordt door experts als belangrijker beschouwd.

Apple de eerste, Samsung de grootste

Apple en Samsung zijn de twee dominante bedrijven op de tablet- en smartphonemarkt. Samen zijn ze goed voor meer dan de helft van alle tablets en smartphones wereldwijd. Apple introduceerde als eerste de iPhone en iPad, Samsung werd later succesvol met de Galaxy S en Galaxy Tab. Wat betreft tablets is de iPad de grootste speler, op het gebied van smartphones is Samsung Apple voorbijgestreefd.

Samsung Galaxy Tab al eerder verboden in Duitsland

Er lopen vergelijkbare rechtszaken tussen de twee techbedrijven in acht andere landen. In Duitsland leidde een rechtszaak eerder tot een verbod op de verkoop van de Galaxy Tab. In Nederland oordeelde de Haagse rechtbank dat Samsung niet het modelrecht op de iPad had geschonden en mocht de Galaxy Tab in de verkoop blijven.

    • Eva de Valk