Rodriguez verstevigt leiderspositie in Vuelta

Raborenners Robert Gesink en Bauke Mollema verloren kostbare tijd.

Rotterdam. Joaquin Rodriguez heeft zijn leidende positie in de Ronde van Spanje verstevigd. De Spanjaard van Katjoesja won gisteren de zesde etappe met aankomst op een col van de derde categorie in Jaca. Christopher Froome werd tweede en bekleedt die positie ook in het algemeen klassement.

De 175 kilometer lange rit van Tarazona naar Jaca werd gekleurd door drie Nederlanders en twee Vlamingen. Martijn Maaskant, Pieter Weening en Joost van Leijen namen samen met Thomas de Gendt en Kristof Vandewalle een voorsprong die constant schommelde rond de drie minuten. Op het eerste van twee klimmetjes van derde categorie ging De Gendt alleen verder, maar aan de voet van de 3,8 kilometer lange slotklim moest ook de nummer drie van de afgelopen Giro d’Italia capituleren. In de laatste kilometer reden Froome en Rodriguez weg bij hun concurrenten. De Spanjaard, die maandag nog net naast de ritzege greep, bleek over het sterkste eindschot te beschikken.

De slotklim was aan Gesink en Mollema niet besteed. Gesink hield de schade met een halve minuut nog het best binnen de perken, Bauke Mollema verloor een kleine vijftig seconden. Met een tiende plaats in de etappe handhaafde Gesink zich op de vijfde plek in het klassement. Hij heeft een achterstand van 53 seconden op Rodriguez.

De leider verdedigt in de stand een voorsprong van vijf seconden op Froome en 35 op Alberto Contador, die in Jaca als vierde over de streep kwam. De Colombiaan Rigoberto Uran staat net boven Gesink op de vierde plaats. Novum