Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

‘Campagne VVD wordt riskant gefinancierd’

In Marle, een buurtschap dat onderdeel uitmaakt van de gemeente Hellendoorn, sieren affiches van de PvdA, de VVD, het CDA en de Partij voor de Dieren een weiland op. Foto Gerard Til / Hollandse Hoogte
In Marle, een buurtschap dat onderdeel uitmaakt van de gemeente Hellendoorn, sieren affiches van de PvdA, de VVD, het CDA en de Partij voor de Dieren een weiland op. Foto Gerard Til / Hollandse Hoogte In Marle, een buurtschap dat onderdeel uitmaakt van de gemeente Hellendoorn, sieren affiches van de PvdA, de VVD, het CDA en de Partij voor de Dieren een weiland op. Foto Gerard Til / Hollandse Hoogte

De manier waarop de VVD haar verkiezingscampagnes financiert, is “bijzonder intransparant” en zelfs “riskant”. Dat zegt voormalig partijvoorzitter Bas Eenhoorn vandaag in NRC Handelsblad. Ook sommige lokale VVD-bestuurders hebben hun twijfels. De partij houdt morgen haar congres.

Steen des aanstoots voor Eenhoorn is dat de ongeveer vijftien nationale en lokale (vrienden-)stichtingen die de VVD heeft opgericht maar beperkt doorzichtig zijn. Ze leggen geen publieke verantwoording af over hun financiën en donateurs. Sommige stichtingen, vooral nationale, halen in een verkiezingsjaar meerdere tonnen aan donaties binnen; in 2010 kreeg de ‘Stichting Ondersteuning VVD Tweede Kamerverkiezing’, met oud-minister Frank de Grave als belangrijkste bestuurder, 465.000 euro binnen.

‘Je moet met zulke dingen niet sjoemelen’

“We werken met allerlei stichtingen die geen of onvoldoende opening van zaken geven”, aldus Eenhoorn, VVD-voorzitter van 1999 tot 2003.

“Wat heb ik er nou aan als ik in ons jaarverslag lees dat een stichting een ton geeft aan onze partij, zonder dat ik weet welke geldgever hoeveel heeft gegeven? Dat is bijzonder intransparant. Ik maak me daar zorgen over. Je moet met zulke dingen niet sjoemelen.”

Doorzichtigheid en controleerbaarheid van partijfinanciën op lokaal niveau zijn zo mogelijk nog belangrijker, zegt Eenhoorn.

“Daar heb je vaak ondernemers die tegen een wethouder zeggen: ‘Joh, regel dat even’. Het gaat dan bijvoorbeeld over grondkwesties. Als je dan een vriendenstichting hebt die onder diezelfde ondernemers fondsen werft, loop je als partij een risico. Dat zeg ik ook als lokaal bestuurder die tal van integriteitskwesties heeft meegemaakt.”


Vandaag in NRC Handelsblad meer over de twijfels rond de ‘vriendenstichtingen’ van de VVD (digitale editie hier).