De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zoekt toenadering bij bondgenoot China, nu het lijkt dat het stalinistische land binnenkort een derde kernproef zal gaan uitvoeren.
Dat meldt persbureau Reuters op basis van bronnen in Pyongyanh en Beijing. Volgende maand zal Kim, na bemiddeling van zijn oom Jang Song-thaek, afreizen naar de Chinese hoofdstad om de uitgaande en nieuwe leiders van het politbureau te ontmoeten. Volgens Reuters zoekt het onder sancties gebukte Noord-Koreaanse regime naarstig naar investeringen van zijn bondgenoot. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken heeft nog niet gereageerd op vragen naar het aanstaande bezoek.
Het lijkt op perestrojka, maar dat is het niet
Hoewel de installatie van de 28-jarige Kim, na de dood van zijn vader Kim Jong-Il, een nieuwe tijd van transparantie en toenadering tot de internationale gemeenschap lijkt te beloven, is dat waarschijnlijk ijdele hoop. Volgens critici moeten de beelden van de Noord-Koreaanse perestrojka - vrouwen die korte rokken, oorbellen en plateauzolen mogen dragen en Amerikaanse fastfood toestaan - en beloftes van hervormingen de immer voortdurende repressie verbloemen.
De beelden van een lachende Kim Jong Un in een achtbaan moeten zijn imago verbeteren:
http://youtu.be/PRDLe612Nio
Experts denken dat Noord-Korea binnenkort ook een derde kernproef kan uitvoeren en deze zal inzetten bij internationale onderhandelingen om Amerikaanse en westerse hulp te krijgen. Volgens de bronnen van Reuters is China sterk gekant tegen nieuwe proeven, die ongetwijfeld de spanningen in de regio zullen aanwakkeren.
VS en Zuid-Korea niet happig op nieuwe onderhandelingen
De bilaterale onderhandelingen met Pyongyang zullen waarschijnlijk moeizaam opnieuw op gang komen nadat het regime in april een kersvers bestand met de VS opblies. In ruil voor het opschorten van het kernprogramma zou Washington Noord-Korea voorzien van voedselhulp, maar toch besloot het land tot een proef met een nieuwe langeafstandsraket. Die overigens mislukte.
Volgens Noord Korea-expert Victor Cha zullen de VS niet zo happig zijn om weer met Pyongyang om de tafel te gaan zitten. De regering van Obama zal zich in dit verkiezingsjaar niet in hun hemd willen laten zetten door de wispulturige en onbetrouwbare Noord-Koreanen, schrijft hij in Foreign Policy. Ook staat Zuid-Korea na de aanvallen van het buurland waarbij meerdere militairen en burgers omkwamen een stuk minder open voor verzoening.