President Egypte laat journalist vrij

De Egyptische president Mohammed Morsi heeft gisteren een wet uitgevaardigd die het verbiedt om journalisten gevangen te zetten vanwege hun publicaties. Tegelijkertijd heeft Morsi de vrijlating gelast van een journalist, die gevangen was gezet op beschuldiging van het beledigen van de president.

Daarmee gaat hij in tegen het vonnis dat een rechtbank eerder die dag wees, en dat bepaalde dat Islam Afifi, redacteur van de krant El-Dustour, in de cel moest blijven hangende zijn proces. Dit vonnis heeft voor veel ophef gezorgd onder journalisten en intellectuelen. Tientallen mensen hielden gisternacht een demonstratie in de hoofdstad Kairo, waarbij ze vrijheid van meningsuiting eisten.

De wet van Morsi is van belang voor iedereen die wacht op een proces wegens overtredingen zoals smaad en laster. Het is de eerste keer dat Morsi een wet uitvaardigt sinds hij eerder deze maand de wetgevende macht naar zich toe trok, in afwezigheid van een parlement en volgend op het ontslag van generaals met wie hij de macht deelde.

Het proces tegen Afifi is niet de enige zaak die fundamentalisten in Egypte hebben aangespannen tegen journalisten. Ze beschuldigen hen van opruiende berichtgeving en het ophitsen van het publiek tegen de Moslimsbroederschap, de machtige partij van Morsi.

El-Dustour publiceert regelmatig artikelen waarin gewaarschuwd wordt voor samenzweringen van de Moslimbroederschap om Egypte in een islamitische staat te veranderen. De krant riep zijn lezers op om mee te doen aan een demonstratie vandaag tegen de Moslimbroederschap.

Eerder deze maand benoemde het Hogerhuis, dat door de Moslimbroederschap wordt gedomineerd, 48 nieuwe hoofdredacteuren van staatskranten. Allen zijn leden of sympathisanten van de Moslimbroeders, wat leidde tot felle protesten van journalisten. (AP, AFP)