Pittig tourneeprogramma KCO

Kon. Concertgebouworkest o.l.v. M. Jansons. 23/8 Concertgebouw A’dam. Robeco Zomerconcerten.

Voordat het seizoen begint gaat het Concertgebouworkest op tournee. De Robeco Zomerconcerten hebben de primeur van de programma’s.

Voor chef-dirigent Mariss Jansons met zijn broze gezondheid wordt vooral 2013, waarin het jubilerend orkest op wereldtournee gaat en Jansons 45 concerten leidt, ongewoon veeleisend. Dat was het programma van gisteren ook. Alleen Stravinsky’s Psalmensymfonie bood enig licht tussen Barbers schurende Adagio for the Strings, Schönbergs cantate Survivor from Warsaw en de over de pijngrens heen hellende klappen en sirenes van Varèses Ameriques.

Wat scheelde: alleen Barber en Schönberg waren ‘nieuw’, Stravinsky en Varèse hadden orkest en chef afgelopen seizoen al gespeeld. Bas Sergej Leiferkus zingzegde met zijn sonore dictie aangrijpend (en discreet versterkt) Schönbergs gruweltekst over naziterreur. Op zijn timbre sloten de strijkers in Barber naadloos aan: fluwelig gonzend, tot het gekerm aan het eind.

De Psalmensymfonie had sinds de uitvoering vorig jaar aan kwaliteit gewonnen: strakker, beter in de balans, wel met weer een excellerende hobosolo van Alexei Ogrintchouk. Ameriques is met zijn bezetting van 130 musici een symfonisch nec plus ultra. Niet het beste werk om straks de Amsterdamse klankkwaliteit in te demonstreren, maar wel om indruk te maken met de discipline en helderheid die Jansons bereikt.

    • Mischa Spel