Pas verschenen

André Aciman: Alibi’s. Essays over elders (Alibis. Essays on Elsewhere). Vert. Reintje Ghoos en Jan Pieter van der Sterre, Ambo, 240 blz. € 22,50

Essays van de van oorsprong Egyptische schrijver André Aciman over de plaatsen uit zijn jeugd: Barcelona, Parijs, Rome en, vooral, Alexandrië. Waar hij zich ook bevindt, hij wil altijd liever ergens anders zijn.

Frans Bieckmann: Soedan. Het sinistere spel om macht, rijkdom en olie. Balans, 416 blz. € 18,95

Analyse van het door burgeroorlogen verscheurde Soedan en pleidooi voor een nieuw soort ontwikkelingshulp van Frans Bieckmann (1963), hoofdredacteur van The Broker, een website en tijdschrift over globalisering en internationale veiligheid.

William Faulkner: Absalom, Absalom! (Absalom, Absalom!). Vert. Bartho Kriek, L. J. Veen, 448 blz. € 39,95

Nieuwe vertaling van Faulkners klassieker uit 1936.

Orlando Figes: Schrijf je me? Een verhaal van liefde en overleven in de Goelag (Just send me a Word. A true story of love and survival in the Gulag). Vert. Yolanda Bloemen en Marja Wiebes, Nieuw Amsterdam, 368 blz. € 24,95

Verslag van een Russische liefde aan de hand van 1500 liefdesbrieven, verstuurd van en naar een kamp in de Goelag. ‘De brieven geven een gedetailleerd inzicht in het dagelijks leven in de Goelag en bij het thuisfront.’ (Laura Starink, Boeken, 15.06.2012)).

Peter Kaminsky: Culinaire intelligentie. De kunst van gezond (en lekker!) eten. Bert Bakker, 287 blz. € 19,95

Verslag van de New Yorkse culinair recensent Peter Kaminsky, die onder meer voor The New York Times schrijft, van zijn pogingen om af te vallen zonder lekker eten op te geven.

Reid, Geleijnse & Van Tol: Fokke & Sukke aan de studie. De Beste studentengrappen. Catullus, 96 blz. € 12,50

Bundel Fokke & Sukke-cartoons voor studenten.

Kate Summerscale: De geheime liefde van Mrs Robinson (Mrs Robinson’s Disgrace). Vert. David Orthel, Nieuw Amsterdam, 320 blz. € 19,95

Non-fictie van de Engelse schrijfster Kate Summerscale, die in 2008 doorbrak met De vermoedens van Mr Whicher, over een geruchtmakende echtscheiding in het 19de-eeuwse Engeland. ‘Voor lezers die bereid zijn haar te volgen en niet terugschrikken voor interessante uitweidingen is het een mooie en leerzame expeditie door het verre van statische Victoriaanse Engeland. (Rob van Essen, Boeken, 01.06.2012)

Mark Traa: Prinses Paulina. Het tragische verhaal van het kleinste vrouwtje van Nederland. Athenaeum-Polak & Van Gennep, 224 blz. € 14,95

Het door journalist Mark van Traa opgetekende levensverhaal van een onvolgroeid meisje uit Ossendrecht dat eind 19de eeuw een internationale kermisattractie was. Haar familie werd dankzij haar schatrijk.