Parade sterker in serieus theater

Theater

De Parade Amsterdam. Nog t/m 26/8. Inl: deparade.nl ****

Met het laatste Paradeweekend in aantocht is het tijd om de balans op te maken. Naast alle kolder die je er treft, en die wel nooit helemaal zal verdwijnen, is het nu toch echt onmiskenbaar: inhoudelijk gaat het niveau omhoog. Klein, mooi en maatschappijkritisch is bijvoorbeeld Wat gebeurde er met de spullen van Koen Beentjes na het faillissement van Binck Bank van TG 42. Joeri Vos schreef een geestige, absurdistische dialoog tussen een ietwat wereldvreemde medewerker van een opslagbedrijf, en een chauffeur die daar failliete boedel aanbiedt. Noël S. Keulen speelt subtiel hoe bij de chauffeur milde verbazing geleidelijk plaatsmaakt voor wanhoop, als gevolg van de onwil van de medewerker, een hilarische rol van Jacobien Elffers.

Ook over de crisis, maar minder origineel is Dette Glashouwers Geld voor Beginners. Glashouwer geeft een soms behoorlijk informatief theatraal college over de herkomst van ons geld, maar biedt hierbij geen nieuwe inzichten.

Geëngageerd, op verrassende, aanstekelijke wijze, is Grootheidswaanzin van MTG Blont. Hierin schetsen Floor van Leeuwen en Bas van Rijnsoever de problematiek van overbevolking en dreigende uitputting van de aarde. En presenteren zeven oplossingen. Met een minimum aan theatrale middelen weten zij deze topzware thematiek vermakelijk en zelfs ontroerend te maken. Fijn, dat dat op de Parade tegenwoordig óók kan en mag.

    • Herien Wensink