Aftrap PVV-campagne vol hindernissen - Wilders opent aanval op ‘ome Emile’

Foto AP / Robin Utrecht

PVV-leider Geert Wilders opent vol de aanval op SP-leider Emile Roemer, en wel in een toespraak die hij vanavond houdt voor zijn aanhangers in de Rotterdamse Ahoy. De PVV start vanavond de campagne met een aftrap die verre van vlekkeloos is verloopt.

Vanavond trapt de PVV officieel de verkiezingscampagne af. In de Ahoy spreekt Wilders de aanhang toe, voorafgegaan door een muzikale inleiding, zo blijkt uit tweets van aanwezigen als FD-verslaggever Leon Willems:

Twitter avatar Leon_Willems Leon Willems Zangert: “U mag gaan staan. Er mag gedanst worden, mensen. Dat is helemaal niet erg” (circa 200 vlaggetjes zwaaien) #pvv #ahoy

Het programma heeft ongeveer een uur vertraging opgelopen, meldt Camiel Driessen, die de avond voor NRC Handelsblad bijwoont terwijl Fleur Agema de eerste 25 kandidaten van de PVV-lijst voorstelt:

“Het geheel komt hier behoorlijk traag op gang. De zaal zit ook maar voor zo’n tweederde vol. Er zijn al aardig wat mensen boos naar huis gegaan, de beveiliging is zo streng dat niet iedereen naar binnen mocht. En dan zijn er ook nog mensen weg omdat het allemaal wel erg lang duurt. Agema heeft hiervoor haar excuses gemaakt.”

Toespraak Wilders uitgelekt

In de toespraak van Wilders, die dankzij het schenden van een embargo door Geenstijl vroegtijdig werd gepubliceerd, laat Wilders weten dat Roemer de PVV als directe vijand ziet:

“Ome Emile lijkt een gezellige oom die op verjaardag moppen vertelt, maar hij is een geharde multiculturalist die niet zal rusten voordat wij een minderheid zijn. Minister-president Roemer zal niet alleen de geldpersen open zetten, maar ook de sluizen van de massa-immigratie. En hij zal miljarden meer aan ontwikkelingshulp doneren.”

Ook premier Mark Rutte (VVD) moet het ontgelden. Wilders schildert hem als als ‘de man die steeds afreist naar Brussel om weer een ongedekte cheque te ondertekenen’:

“Hup, daar gaat weer een miljard. Als je Mark Rutte een blanco cheque voorhoudt, dan tekent-ie.”

Wilders herhaalde zijn pleidooi om uit de Europese Unie te stappen. Dan wordt Nederland weer een ‘vrij land’:

“We zijn niet voorbestemd om een flappentap van Zuid-Europa te zijn. Wij zijn voorbestemd voor grote dingen.”

Daarnaast pleit hij voor een helder economisch beleid:

Twitter avatar Leon_Willems Leon Willems Wilders: “Ons economisch programma laat zich in één woord samenvatten: belastingverlagingen”. (€ 7,5 mrd, red.)

En die omstreden Europese boete, bij het overtreden van de Europese begrotingsnormen, gaat hij “in geen honderdduizend jaar” betalen, zo liet Wilders stellig weten op een vraag van een journalist.