'Ontslag artsen VUmc niet via media'

Het bestuur van het Amsterdamse ziekenhuis VUmc had niet in NRC Handelsblad bekend moeten maken dat het meerdere artsen wil ontslaan. Dit zei advocaat Joep Hubben gisteren in het televisieprogramma Nieuwsuur. „In de media naar buiten treden hoort een werkgever niet te doen”, aldus Hubben. Hij is de advocaat van Rick Paul, een van de artsen die problemen in het ziekenhuis naar buiten hebben gebracht.

Het ziekenhuis heeft eergisteren longchirurg en hoogleraar Piet Postmus op non-actief gezet. Bestuursvoorzitter Elmer Mulder van het VUmc zei gisteren in deze krant „meerdere ontslagen op zeer korte termijn” niet uit te sluiten.

Hubben verwacht dat ook zijn cliënt tot de artsen behoort van wie het ziekenhuis af wil. Paul zit op dit moment ziek thuis.

De longartsen zijn onderdeel van een conflict tussen specialisten in het ziekenhuis dat er toe geleid heeft dat het hele VUmc onder toezicht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg is gesteld.

De klokkenluiders hebben ondertussen steun gekregen van Pieter van Vollenhoven. In het NOS-radioprogramma Met het oog op morgen zei de voormalige voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid dat hij hoopt dat het ontslag van de longarts ongedaan wordt gemaakt.

Op haar website meldt zijn stichting het „onaanvaardbaar” te vinden „dat als een persoon onze samenleving wil waarschuwen voor een onveilige situatie – in dit geval het onderwerp patiëntveiligheid – hij in de praktijk zomaar terzijde kan worden geschoven”.

VUmc-bestuurder Wouter van Ewijk verwijt een aantal artsen dat zij de problemen niet eerst intern hebben besproken en meteen naar de inspectie zijn gestapt.

De advocaten van Postmus en Paul zeggen echter dat de artsen de ruzie op de afdeling longchirurgie eerst bij de raad van toezicht van het ziekenhuis hebben aangekaart en pas daarna bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg.