Na regen komt cholera

A child stands in pouring rain in the slum of Susan's Bay in Sierra Leone's capital Freetown, August 22, 2012. Sierra Leone's government has described the current cholera outbreak in the West African state as a "national emergency." At the height of the wet season, over-populated areas with poor water and sanitation are exacerbating the spread of the disease. Some 170 deaths are reported since the start of the year. Picture taken August 22, 2012. REUTERS/Simon Akam (SIERRA LEONE - Tags: HEALTH ENVIRONMENT TPX IMAGES OF THE DAY)
A child stands in pouring rain in the slum of Susan's Bay in Sierra Leone's capital Freetown, August 22, 2012. Sierra Leone's government has described the current cholera outbreak in the West African state as a "national emergency." At the height of the wet season, over-populated areas with poor water and sanitation are exacerbating the spread of the disease. Some 170 deaths are reported since the start of the year. Picture taken August 22, 2012. REUTERS/Simon Akam (SIERRA LEONE - Tags: HEALTH ENVIRONMENT TPX IMAGES OF THE DAY) REUTERS

Regen, regen en nog eens regen. Op het hoogtepunt van het regenseizoen loopt dit kind door de sloppenwijk Susan’s Bay in Freetown, de hoofdstad van Sierra Leone. De regens kwamen dit jaar vroeg en brengen een groot probleem met zich mee in de overbevolkte steden: cholera.

Deze ziekte, die wordt overgebracht via besmet water, heeft dit seizoen al meer dan 12.000 mensen in Sierra Leone besmet en meer dan tweehonderd levens geëist.

Verwacht wordt dat dit aantal nog flink zal toenemen in de komende maand, omdat de regens zullen aanhouden. Het is de ergste uitbraak van cholera in de geschiedenis van het West-Afrikaanse land. In buurland Guinea zijn ook al honderd mensen omgekomen.

Het Internationale Rode Kruis waarschuwde gisteren dat de uitbraak een grotere gezondheidscrisis in West-Afrika kan veroorzaken. Volgens de hulporganisatie is veel meer geld nodig om een epidemie te voorkomen. Er moeten meer goede toiletten worden gebouwd en de bevolking moet hygiënelessen krijgen.

De cholerabacterie zorgt voor ernstige diarree en overgeven. Dat leidt meestal niet tot de dood, maar wanneer de patiënt uitgedroogd raakt kan hij binnen een paar uur overlijden. Dit gebeurt veelal met ouderen. Bij een cholera-epidemie in Haïti in 2010 kwamen zevenduizend mensen om het leven.