Minder winst ABN Amro over tweede kwartaal

Een geldautomaat van ABN Amro in winkelcentrum Hoog Catharijne in Utrecht. Foto NRC / Arjan de Jongh

ABN Amro behaalde in het tweede kwartaal minder winst en de bank waarschuwt voor meer verliezen vanwege de aanhoudende kwetsbaarheid van de Nederlandse economie.

Dat liet de bank vanochtend weten, meldt persbureau Reuters. De onderliggende nettowinst daalde met 13 procent van 391 miljoen euro vorig jaar naar 341 miljoen euro dit tweede kwartaal. De posten voor bijzondere waardeverminderingen verdubbelden echter tot zo’n 367 miljoen.

Alweer winstdaling

De winstdaling is een direct gevolg van afschrijvingen op kredieten van Nederlandse bedrijven en consumenten, die door de slecht presterende economie in de problemen zijn gekomen, meldt persbureau Novum. En die situatie blijft naar verwachting de komende twee maanden ook nog zo, laat ABN Amro-topman Gerrit Zalm weten in een verklaring. Hij noemt de resultaten gezien het economische getij wel “bevredigend”.

Vorig kwartaal boekte ABN Amro ook al minder winst. Toen daalde de winst met 17 procent naar 486 miljoen euro. Het jaar daarvoor maakte de bank in hetzelfde kwartaal nog 539 miljoen euro winst.

Naar verwachting krimpt de Nederlandse economie dit jaar met 0,5 procent, liet het CPB deze week al weten. De economische groei is in Nederland, maar ook in de eurozone, de afgelopen jaren sterk gedaald. Huizenprijsen daalden sinds 2008 met 15 procent en de werkloosheid stijgt.

    • Hans Klis