Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Merkel wil dat Griekenland in de eurozone blijft

Name: 2012-08-24T105759Z_01_TOB07_RTRMDNP_3_EUROZONE-GERMANY-GREECE.JPG Caption: German Chancellor Angela Merkel (L) and Greek Prime Minister Antonis Samaras inspect the guard of honour during a welcome ceremony before talks in Berlin, August 24, 2012. The parliamentary leader of Merkel's ruling conservatives said on Friday, hours ahead of the chancellor's meeting with Samaras, that neither the time nor the content of Greece's rescue package can be renegotiated. REUTERS/ (GERMANY - Tags: POLITICS) IPTC Date: 10:57 24/08/12 Arrival Date: 12:58 24/08/12 Notes:
Name: 2012-08-24T105759Z_01_TOB07_RTRMDNP_3_EUROZONE-GERMANY-GREECE.JPG Caption: German Chancellor Angela Merkel (L) and Greek Prime Minister Antonis Samaras inspect the guard of honour during a welcome ceremony before talks in Berlin, August 24, 2012. The parliamentary leader of Merkel's ruling conservatives said on Friday, hours ahead of the chancellor's meeting with Samaras, that neither the time nor the content of Greece's rescue package can be renegotiated. REUTERS/ (GERMANY - Tags: POLITICS) IPTC Date: 10:57 24/08/12 Arrival Date: 12:58 24/08/12 Notes: Bondskanselier Angela Merkel en de Griekse premier Antonis Samaras in Berlijn. Foto Reuters / Tobias Schwarz

Bondskanselier Angela Merkel wil dat Griekenland binnen de eurozone blijft. Zij heeft er vertrouwen in dat de Griekse regering er “alles aan doet om haar problemen op te lossen”.

Merkel en de Griekse premier Antonis Samaras gaven vanmiddag een gezamenlijke persconferentie in Berlijn, meldt persbureau AFP. Zij spraken over de problemen in Griekenland en de noodsteun van de trojka - Europese Centrale Bank, de Europese Commissie en het Internationaal Monetair Fonds.

Merkel wil niet denken aan uitstel

Vandaag sprak Samaras zijn vertrouwen uit dat onderzoekers van de trojka een positief oordeel zullen geven over de voortgang van de hervormingen in het land. Hij herhaalde wel zijn oproep om Griekenland “meer tijd” te gunnen om de beloofde, en in het land zelf erg impopulaire, bezuinigingen en hervormingen door te voeren. Merkel liet weten de bevindingen van de trojka te willen afwachten, alvorens te denken aan uitstel.

Samaras begon woensdag aan een charme-offensief in de eurozone, de deadline voor de volgende tranche noodhulp aan Griekenland is in zicht en hij wil de financiële markten geruststellen dat een noodgedwongen vertrek uit de eurozone niet aanstaande is. In Luxemburg ontmoette hij toen premier en voorzitter van de eurogroep Jean-Claude Juncker om te praten over de eurocrisis.