Meer loon en gratis tomatenijs

Opeens krijgt de verkiezingsstrijd een culinaire dimensie: de Partij voor de Dieren wil een vleestaks invoeren. Zo wordt het vleesvarken de nieuwe melkkoe van de fiscus. De partij van Sap pleit voor gratis water in restaurants. En geeft daarmee blijk van weinig inzicht in de bedrijfseconomische gang van zaken in een restaurant. Linksom of rechtsom zal de klant altijd betalen voor het ‘gratis’ water, voor het glas, voor het uitschenken, voor de bediening, voor de afwasser en nog zo wat kosten.

Roemer wil geen sinterklaas spelen, maar wel een andere kindervriend, de ijscoman. Hij deelt tomatenijs uit. Wat gaat concurrerend kandidaat-premier Rutte als oud-werknemer van Unilever tegenover dit ambachtelijke product inzetten? Een industriële Raket of Magnum? Of is Rutte toch meer een Viennettamannetje?

De Amsterdamse ijsmakers van IJscuypje maakten het tomatenijs voor de SP, geadviseerd door culinair journalist Johannes van Dam. Het is gemaakt van water, tomaten, maïssiroop, druivensuiker, citroensap en een druppeltje tabasco. Met wat vlierbessensap is het ijs nog wat roder gemaakt. Want zonder kunstgrepen wordt het tomatenijs nooit SP-rood.

Voor thuisgebruik volstaat een gemakkelijk recept. Meteen opgegeten in net bevroren toestand is ijs het lekkerst, en dan kunnen stabilisatoren en andere hulpstoffen achterwege blijven.

Er zijn twee stromingen in de tomatenijsproductie. Het ijs kan als hartig of als zoet ijs worden bereid. Dat hartige is betrekkelijk. Er moet altijd veel suiker in ijs, anders krijgt het geen prettige structuur. En een goede tomaat is van zichzelf al behoorlijk zoet.

Onderstaand recept levert een tomatig ijs op. Hebt u liever een wat zoeter dessertijs, gebruik dan 0,5 dl minder passata en maak de suikerstroop met twee stukjes steranijs. Vis die er vlak voor het draaien van het ijs uit. Tomaat is een allemansvriend een volkspartij waardig, dus u kunt naar hartelust experimenteren met toevoegingen als gember, basilicum, dragon, citroenrasp et cetera.

Werkt uw ijsmachine met een koelelement? Zet dat dan 24 uur tevoren in het vriesvak. Check de capaciteit van uw ijsmachine en stem de hoeveelheden daarop af. (Hebt u geen ijsmachine? Laat het mengsel dan afgedekt bevriezen in een metalen of plastic bakje in het vriesvak. Laat het eerst een uur bevriezen, roer dan de ijskristallen stuk. Herhaal dat om de twintig minuten tot het ijs de gewenste consistentie heeft.)

Breng 2 dl water aan de kook met 200 gram suiker. Roer tot de suiker is opgelost. Laat de suikersiroop afkoelen. Roer de passata door de afgekoelde suikersiroop met het sap van 1 citroen. Zet het mengsel ten minste vier uur in de ijskast, zodat het door en door koud wordt. Installeer de ijsmachine. Giet het afgekoelde mengsel in de ijsmachine en draai het tot zacht bevroren sorbetijs. Eet het meteen in net bevroren toestand. Dat helpt je door het zoveelste lijsttrekkersdebat.