Lichaam Arafat wordt in Lausanne onderzocht op sporen vergiftiging

Caption: FILE - In this Saturday, Oct. 2, 2004 file photo, Palestinian leader Yasser Arafat pauses during an emergency cabinet session, at his compound, in the West Bank town of Ramallah. The widow of Yasser Arafat on Tuesday July 31, 2012 formally asked for a French investigation into his death, bringing a complaint of assassination weeks after raising new suspicions that the former Palestinian leader was poisoned before his 2004 death in a French military hospital. Earlier this month, Palestinian authorities gave final approval for Arafat's body to be exhumed. (AP Photo/Muhammed Muheisen, File) De Palestijnse leider Yasser Arafat op archiefbeeld 2 oktober 2004. Foto AP / Muhammed Muheisen

Het lichaam van de in 2004 overleden Palestijnse leider Yasser Arafat zal in Zwitserland onderzocht worden door forensische experts in het ziekenhuis van Lausanne.

Dat meldt persbureau AFP. Eind juli diende de weduwe van de Palestijnse leider, Suha Arafat, een verzoek in om het inmiddels opgegraven te onderzoeken. Zij eiste in juli dat zijn lichaam zou worden opgegraven voor nader onderzoek nadat radioactief polonium-210 op oude kledingstukken waren gevonden.

Een Zwitsers laboratorium trof op kledingstukken van Arafat een ongebruikelijk hoge dosis polonium-210 aan, meldde Al Jazeera in juli. Onderzoek van Arafats botten zou moeten uitwijzen of er sprake is van vergiftiging.

Zwitserse onderzoekers bevestigen nu dat zij het lichaam van Arafat gaan onderzoeken, maar ook op locaties op de Westbank op zoek gaan naar sporen van de mogelijke vergiftiging. Arafat overleed in november 2004 in een ziekenhuis in Parijs. Franse artsen spraken destijds van een hersenbloeding.

    • Hans Klis