Kredietverliezen stijgen, winst daalt bij ABN Amro

Net als veel andere banken heeft ABN Amro het afgelopen half jaar flinke voorzieningen moeten treffen op leningen. Daardoor is de winst het afgelopen half jaar gedaald.

De bank maakte het afgelopen half jaar een winst van 827 miljoen euro, een daling van 15 procent in vergelijking met de eerste helft van vorig jaar. Toen werd er nog een winst van 974 miljoen euro geboekt. De bank nam een voorziening van 554 miljoen euro op verstrekte leningen. Dat is een stijging van 79 procent.

Op kwartaalbasis daalde de winst nog harder en werd er een nog veel grotere voorziening op slechte leningen getroffen. Het afgelopen kwartaal kwam de winst uit op 341 miljoen euro, een daling van 30 procent in vergelijking met het eerste kwartaal dit jaar. De afschrijving op leningen steeg in vergelijking met het eerste kwartaal zelfs met 96 procent tot 367 miljoen euro. Dat bleek vanochtend bij de presentatie van de resultaten. Desondanks was ABN Amro-topman Gerrit Zalm tevreden met de resultaten.

De bank verwacht het komende halfjaar dat er nog meer voorzieningen op leningen genomen moeten worden. De bankbelasting die dit jaar wordt ingevoerd zal ABN Amro dit jaar zo’n 100 miljoen euro kosten. Dat bedrag zal in het laatste kwartaal van dit jaar verwerkt worden. Daardoor verwacht ABN Amro dat de winst het komende halfjaar lager zal zijn dan de 827 miljoen euro over het afgelopen halfjaar.

ABN Amro nam het afgelopen halfjaar vooral voorzieningen op leningen die verstrekt zijn aan bedrijven in de bouwsector, de detailhandel en de vastgoedbranche. Ook op de hypotheekleningen trof ABN Amro in deze periode iets meer voorzieningen, maar volgens financieel topman Jan van Rutte loopt dit bedrag maar „geleidelijk” op.

In de hypotheekportefeuille van ABN Amro heeft momenteel 1 op de 5 klanten een hypotheek waarbij de lening hoger is dan de waarde van het huis. In vergelijking met andere banken verstrekte ABN Amro meer hypotheekleningen aan klanten, in totaal voor 6 miljard euro. „Wij zien dat veel andere banken terughoudend zijn met het verstrekken van hypotheken”, aldus Van Rutte. Daardoor steeg het marktaandeel van ABN Amro op de hypotheekmarkt tot zo’n 24 procent. De bank verwacht overigens dat pas in 2015 de woningmarkt weer aan zal trekken.

Net als veel andere banken zag ABN Amro het afgelopen half jaar dat klanten meer spaargeld bij de bank stalden. Het particuliere spaargeld nam toe met 4,1 miljard euro. De bank merkte vooral een stijging na de uitkering van vakantiegeld. Volgens financieel topman Van Rutte zijn veel klanten door de economische situatie voorzichtiger geworden en hebben daardoor hun vakantiegeld niet uitgegeven.