Kortkolom sport

Rodriguez steviger in rode leiderstrui Vuelta

Rotterdam. Wielrenner Joaquim Rodriguez heeft zijn leidende positie in de Ronde van Spanje verstevigd. De Spanjaard van Team Katjoesja won gisteren de zesde etappe met aankomst op een col van derde categorie in Jaca. De Brit Christopher Froome, nummer twee in het klassement, werd tweede. Robert Gesink verloor 30 seconden, Bauke Mollema 50. In het klassement staan de renners van de Rabobankploeg nu op de vijfde en achtste plaats. De 175 kilometer lange rit van Tarazona naar Jaca werd gekleurd door drie Nederlanders en twee Vlamingen. Martijn Maaskant, Pieter Weening en Joost van Leijen namen samen met Thomas de Gendt en Kristof Vandewalle een voorsprong die constant schommelde rond de drie minuten. Op de eerste van twee klimmetjes van de derde categorie ging De Gendt alleen verder, maar aan de voet van de 3,8 kilometer lange slotklim werd ook de nummer drie van de afgelopen Giro d’Italia ingehaald door het peloton. In de laatste kilometer reden Froome en Rodriguez weg bij hun concurrenten. De Spanjaard, die maandag nog net naast de ritzege greep, bleek de snelste sprinter. (Novum)

FC Barcelona verslaat Real Madrid: 3-2

Rotterdam. FC Barcelona heeft de eerste Spaanse klassieker van dit seizoen gewonnen. Barça won gisteren de eerste wedstrijd van de Spaanse Super Cup (de wedstrijd tussen de landskampioen en de bekerwinnaar van vorig seizoen) met 3-2 van Real Madrid. In Barcelona scoorde Lionel Messi een keer, net als Cristiano Ronaldo van Real Madrid. Volgende week wordt de tweede wedstrijd in het stadion Bernabéu van landskampioen Real Madrid gespeeld. Gisteren maakte Ronaldo met een kopbal uit een corner de 1-0. Real kon niet lang van de voorsprong genieten, want een minuut later stond het via Barcelona-aanvaller Pedro weer gelijk. Barcelona liep vervolgens via Messi en Xavi uit naar 3-1. Messi miste later een grote kans op zijn tweede treffer. Voor Real scoorde Angel Di Maria nog wel. (Novum)

Martina verbetert eigen Nederlands record

Rotterdam. Churandy Martina heeft gisteren zijn eigen Nederlands record op de 200 meter aangescherpt. De Nederlandse sprinter kwam bij de Diamond Leaguewedstrijden in Lausanne tot 19,85 seconden en verbeterde daarmee zijn oude toptijd uit juni dit jaar met negen honderdsten. Olympisch kampioen Usain Bolt was de snelste in 19,58. Martina nam met zijn nieuwe toptijd en tweede plaats achter Bolt revanche voor de teleurstellend verlopen olympische finale, die hij twee weken terug in precies 20 seconden als vijfde afsloot. Vooraf had de atleet uit Curaçao zijn zinnen gezet op een medaille. In de olympische finale van de 100 meter werd Martina zesde. Beide afstanden werden in Londen gewonnen door Bolt. De sprinter ontbrak in Lausanne op de 100 meter en zag een landgenoot uit Jamaica, Yohan Blake, winnen in een tijd van 9,69 seconden – de derde snelste tijd ooit op de 100 meter. (Novum)

Vrouwen ADO tegen Russische Rossiyanka

Rotterdam. Het vrouwenteam van voetbalclub ADO Den Haag speelt in de eerste ronde van de Champions League tegen FC Rossiyanka uit Rusland. Dat bleek gisteren bij de loting in het Zwitserse Nyon. De Nederlandse landskampioen speelt op 26 of 27 september thuis en moet een week later op bezoek in Krasnoarmejsk, een stad nabij Moskou. Bij winst neemt ADO het in de achtste finales op tegen SFK 2000 Sarajevo uit Bosnië of het Tsjechische Sparta Praag. Die duels staan op 31 oktober en 1 november en 7 en 8 november gepland. Titelhouder Olympique Lyon neemt het in de eerste ronde op tegen het Finse PK-35 Vantaa. (Novum)