Knapen: serieuze aanpak van corruptie in Afghanistan

Nederland en Duitsland eisen dat de Afghaanse president Karzai serieus werk maakt van het bestrijden van de corruptie. Deze boodschap hebben staatssecretaris Knapen (Ontwikkelingssamenwerking, CDA) en zijn Duitse ambtgenoot Dirk Niebel gisteren overgebracht tijdens een gesprek met Karzai in Kabul. Het is voor het eerst dat Nederland en Duitsland op dit hoge niveau een gezamenlijk werkbezoek brengen aan Afghanistan.

Vanuit Kabul liet Knapen weten de indruk te hebben dat Karzai de laatste twee jaar van zijn termijn wil gebruiken om de corruptie daadwerkelijk aan te pakken. Maar Nederland en Duitsland willen concrete resultaten zien. Volgens Knapen moet Karzai een plan maken waarin „dringender dan nu” wordt aangegeven op welke terreinen hij succes wil boeken. Knapen wil de voorwaarden waarop Nederland geld overmaakt aan het internationale fonds waarmee de Afghaanse politie wordt gefinancierd, aanscherpen. Nederland draagt jaarlijks tien miljoen euro bij.