Kies Kort

Er zijn genoeg sites à la StemWijzer die helpen bij het bepalen van een partijkeuze. Wie die hulpmiddelen te serieus vindt, kan ook eens speldwijzer.nl proberen, van de satirische website despeld.nl. Reageer op 15 stellingen en klaar – hiernaast twee voorbeelden. Pas op: „Het stemadvies van deze stemwijzer is bindend.”

Voor wie er nog sneller uit wil zijn is er stomwijzer.nl: tien keer een foto en klikken maar. Na „appels en peren vergelijken” en „een beetje nattevingerwerk” is de uitslag binnen („Wat krijg ik dan?” mét foto van de lijsttrekker: „En wie trekt dat?”). En wie nogal visueel is ingesteld, kan bijvoorbeeld nog naar kopsnel.nl (uw keuze na het klikken op foto’s van kandidaten).

Ze zijn met veel, en hebben naar eigen zeggen vaak moeite de politiek goed te volgen: de 1,7 miljoen kiezers met een lichte verstandelijke beperking (IQ 50-85). Morgen zijn er in Den Haag workshops, rondleidingen en een debat om ze te helpen stemmen. En de politicus die zich het best én eenvoudig uitdrukt, krijgt een prijs.