Kaalheidsontwijkend

Wandelend over het station van Rotterdam vallen mij de enorme verkiezingsposters van de PvdA op: Diederik Samsom kijkt me vertrouwenwekkend aan, de felrode tekstbalk ‘Nederland sterker en socialer’ prijkt als een aanprijzingsstempel onderaan.

Maar er is iets vreemds aan de hand: Samsoms hoofd is maar voor driekwart te zien. De bovenkant van zijn schedel valt net buiten de foto. Ik vond dit er een beetje gek uitzien, alsof zijn hoofd zo’n mok is waarbij je uit de hersenpan kunt drinken. Je gaat ook onwillekeurig nadenken over alles wat er zich op het topje van zijn hoofd zou kunnen bevinden: een bos wuft helmgras dat recht uit zijn hoofd groeit, een vogel, een heel klein hoedje.

En wat er bij mij voornamelijk gebeurde was dit: hee, het is Diederik – wat raar, ze hebben precies de bovenkant van zijn hoofd van de poster af gelaten – zouden ze misschien niet willen laten zien dat hij kaal is?

Zeker doordat bij de oren een kort maar keurig kapsel te zien is, deed het geheel mij denken aan een soort kaalheidsontwijkend gedrag. Terwijl dat helemaal niet nodig is: Samsom is geen Samson. Hij ontleent zijn kracht niet aan zijn ooit zo weelderige krullenbos. Hij is kaal en maakt er geen probleem van: hij scheert het resterende haar af en verschijnt glad ten tonele – even energiek en charmant als daarvoor.

Ik ben niet bekend met de teleurstelling van een wijkende haarlijn, maar zou hier toch graag een hartstochtelijk pleidooi willen houden voor het omarmen van de haarloosheid: wees groter dan je kale plek! Je haardos definieert je niet! Bevrijd jezelf! Kaal kan prachtig zijn! Scheer het allemaal af en baldly go where no man has ever gone before!

Wat is het toch een onzin dat kaalheid beschamend zou zijn. Kaalheid is niet onaantrekkelijk: wat onaantrekkelijk is, is iemand die krampachtig probeert zijn kaalheid te verbloemen, met petjes en haarstukjes en een comb-over als een aangeharkt maar ietwat pierig tuintje over de glimmende schedel. Mannen die in de badkamer hoopvol een geïmporteerde Chinese brilberenpoot over hun hoofd wrijven, dát is niet aantrekkelijk. De popster-met-de-beroemde-haarlok Justin Bieber die in een interview een sneer maakt naar de Britse prins William over diens uitdunnende haar, dát is niet aantrekkelijk. Moeilijk doen over kaal zijn, is het oude zwart.

En Diederik Samsom begrijpt dat: in interviews zegt hij weliswaar zijn oude haardos te missen, maar verder zie je hem niet met een albinopet op debatteren. Waarom dan deze poster? Waarom het ontbrekende schedeldak? Waarom het idee dat een gebrek aan haar iets zou betekenen over een gebrek aan oplossingen of idealen? Of mis ik gewoon simpele gulden snede-verhoudingen in deze poster, waar nu eenmaal een stukje hoofd voor opgeofferd moest worden? Toch, wat mij betreft: op de volgende poster zou zijn hele hoofd welkom zijn. Samsom heeft terecht geen problemen met het bovenste kwart van zijn hoofd, het campagneteam hoeft dat ook niet te hebben.

    • Renske de Greef