Insiderspanel: Pechtold en Wilders voor het eerst in rechtstreeks debat, verstandig?

Voor het eerst gaan Alexander Pechtold (D66) en Geert Wilders (PVV) rechtstreeks in debat, volgende week in Nieuwsuur. Is dat een verstandige keuze? We vragen het aan ons panel van politieke insiders.

“Het is voor allebei een goede profileringskans” - Voormalig liberaal politicus

“Wilders moet nodig iets doen om weer in beeld te komen; er gaan dagen voorbij zonder dat iemand ’t over hem heeft. Tegenover Pechtold kán hij het haast niet fout doen. Pechtold is immers het zinnebeeld van de elite, het establishment, de Haagse caque” - Oud-strateeg uit confessionele hoek

“Pechtold stelt tijdens verkiezingsdebatten vaak teleur. Hij is sterker in een-op-eensituaties. Ook in de Tweede Kamer zie je dat hij vooral vlamt bij de interruptiemicrofoon” - Een politiek expert

“Altijd een heel lastige afweging. Je kunt moeilijk winnen van platte emotie op basis van inhoudelijke argumenten. Het is populisme versus rede. Wel stoer dat Pechtold het aandurft!” - Oud-liberaal campagnevoerder

46 politieke insiders krijgen vragen over de campagne. Deze vraag werd door 38 van hen beantwoord.

Veel insiders zien kansen voor allebei. Om bijvoorbeeld „het format Rutte versus Roemer” te omzeilen, zegt iemand. „Als ze het handig aanpakken kunnen ze Rutte de schuld geven van gedraai en slap beleid”, zegt een ander. Inhoudelijk kunnen ze elkaar „ongegeneerd aanpakken. De kiezer zal zich alleen maar bevestigd voelen.” Want: „Ze strijden niet om dezelfde stemmen.” Dat is ook een nadeel. „Er valt niets te winnen.” Gevaar voor Pechtold is een teveel aan emotie. „Daarmee win je punten in de zaal, maar niet in de huiskamer”, waarschuwt iemand. Niet iedereen snapt Wilders’ keuze. „Zijn kiezers kijken niet naar Nieuwsuur.”

    • Geertje Tuenter en Camil Driessen