India bezorgd na uittocht ‘chinky’s’

Google en Facebook helpen India de rust te herstellen nadat migranten uit het noorden op de vlucht sloegen om geruchten op sociale media. „We hebben ons nog nooit zo opgejaagd gevoeld.”

En toen keerden ze terug. Al enkele dagen laten de Indiase spoorwegen extra treinen rijden om de mensen uit het noordoosten die in paniek waren gevlucht, terug te brengen. Het gebeurt geruisloos, in tegenstelling tot hun vlucht. De meeste media die opgewonden ‘de exodus’ hadden beschreven die India in zijn greep hield, bekommeren zich nauwelijks om de terugkeer.

Het is een teken dat de gemoederen wat bedaard zijn. Maar niet bij de overheid. Daar is men druk bezig met het scannen van internetpagina’s en sociale media. De Indiase overheid heeft providers gesommeerd 310 webpagina’s met ‘opruiend materiaal’ te blokkeren.

Google en Facebook hebben gezegd mee te werken. Twitter, dat tegenstribbelde, kreeg gisteravond van de een ultimatum van de regering. Binnen twaalf uur moesten 30 pagina’s met ‘gewelddadig materiaal’ op de site geblokkeerd worden, anders zou ‘gepaste actie’ volgen. De Verenigde Staten hebben India gevraagd de internetvrijheid te respecteren.

Het begon vorige week donderdag allemaal in Bangalore, toen paniek uitbrak onder studenten uit het noordoosten. Sommigen werden fysiek bedreigd. Maar het waren vooral de berichten via internet en sms die paniek veroorzaakten. Zo circuleerde een anonieme sms met de tekst: ‘Moslims gaan onze mensen aanvallen en vermoorden na de Ramadan. Keer terug naar huis.’

Moslims, die 14 procent van India’s 1,2 miljard inwoners uitmaken, zouden wraak willen nemen voor aanvallen op geloofsgenoten door de hindoeïstische Bodo-stam in de noordoostelijke deelstaat Assam. Daarbij waren sinds eind juli bijna 80 doden gevallen.

In vier dagen tijd keerden tussen de 15.000 en 30.000 angstige noordoosterlingen uit verschillende Indiase steden terug naar hun dorpen. De exodus moet niet worden overdreven. De vluchtelingen vormden 4 tot 7 procent van de noordoosterlingen die elders in India leven.

India kent een lange geschiedenis van geweld tussen religieuze en etnische gemeenschappen. Ook meer recent nog waren er botsingen. In 2002 bevochten hindoes en moslims elkaar in Gujarat, in 2007 hindoes en christenen in Orissa, en nu Bodo’s en Bengaalse moslims in Assam, die elkaar in het verleden wel vaker te lijf zijn gegaan. Vroeger lieten onlusten in Assam de rest van het land onberoerd maar ditmaal waren de gevolgen in het hele land voelbaar.

„We hebben ons nooit eerder zo opgejaagd gevoeld”, zegt Hmar Tlomte Sangliana, afkomstig uit de noordoostelijke deelstaat Mizoram. „De politie en de veiligheidsdiensten moeten het internet scannen, dag en nacht. Als het geweld tussen gemeenschappen het land in zijn greep krijgt is dat levensgevaarlijk voor India.” Supercop Sangliana, voormalig politiecommissaris van Bangalore, is een beroemdheid in India. Over zijn avonturen als strenge politieman zijn drie films gemaakt.

„Ze zeggen dat we de samenleving vervuilen. Ze noemen onze vrouwen onzedelijk. Het maakt niet uit wat we doen, we worden niet voor vol aangezien”, vertelt Madhu Chandra, uit Manipur, woonachtig in Delhi. Daar stichtte hij het North East Support Centre, met een populaire telefonische hulplijn. Twee jaar lang onderzocht hij klachten: 73 procent van de noordoosterlingen in Delhi wordt gediscrimineerd. Ze worden uitgescholden, krijgen geen salaris, worden op straat gezet. Vrouwen (74%) worden vaak seksueel belaagd.

Het noordoosten van India bestaat uit zeven deelstaten (Assam, Manipur, Aranuchal Pradesh, Nagaland, Megalaya, Tripura en Mizoram) die de Zeven Zusters worden genoemd. Ze worden van India gescheiden door het islamitische Bangladesh, op een smalle corridor na.

De bewoners zien er anders uit dan de meeste Indiërs. Ze zijn verwant aan de inwoners van het naburige Tibet en Birma. „Mijn enige zonde is dat ik ben geboren met spleetogen”, blogt Mizohican, een jonge copywriter uit Mizoram. Hij woont al bijna zijn hele leven in andere delen van India en wordt vaak uitgescholden voor chinky (Chinees).

Zaterdag stelde de minister van Binnenlandse Zaken dat opruiend internetmateriaal afkomstig was uit Pakistan, India’s erfvijand. Of dat klopt is onzeker. „Ik geloof niet dat Pakistan er iets mee te maken heeft, het zijn groepen in India zelf”, meent Sangliana.

Volgens Indiase media zou twintig procent van de geblokkeerde websites toebehoren aan hindoe-fundamentalistische organisaties die het conflict in Assam gebruiken om minderheden tegen elkaar op te zetten en daar een politiek slaatje uit te slaan. Zij verstuurden ook een groot deel van de smsjes.

„Met censuur los je het probleem niet op”, zegt Madhu Chandra van de hulplijn. „Breng economische groei en goed onderwijs naar het noordoosten. Anders komen de jongeren ze elders in India halen.” Nu wonen ruim 400.000 noordoosterlingen in de megasteden, in 2016 zijn het er waarschijnlijk vijf miljoen. „De discriminatie, de angst en het geweld worden dan alleen maar erger.”

    • Joeri Boom