Het honderd jaar oude pakketje van de burgemeester gaat open, wat zat er in?

Het mysterieuze pakketje in het lokale museum van Sel. Foto screenshot VG TV

Vanavond zaten alle inwoners van het Noorse dorp Sel op het puntje van hun stoel. Op de valreep van het weekend werd namelijk een mysterieus pakketje geopend.

Verzegeld, 40 centimeter breed, 28 centimeter lang en 9 centimeter dik, op de bovenkant een archaïsch handschrift. “Mag niet worden geopend tot 2012″, luidde de boodschap van de afzender, burgemeester Johan Nygård, die het pakketje een eeuw geleden achterliet.

Vandaag, honderd jaar min twee dagen later, wellicht vanwege de zondagsrust, werd het pakketje dan eindelijk geopend. Medewerkers van het lokale museum waar het pakketje lange tijd is tentoongesteld, hadden de eer om het uit te pakken. Een onderneming van amper tien minuten, in een muzikale omlijsting van ongeveer een uur.

Even leek het erop of de afzender de oude grap ‘pakketje in pakketje in pakketje’ van stal had gehaald, maar na enkele verpakkingen verschenen dan toch de erfenissen.

Sjaals, meerdere sjaals. En documenten, veel documenten. Voor de medewerkers van het museum een opbrengst om de vingers bij af te likken. Om welke documenten het precies gaat, is nog niet duidelijk, maar zij zullen de komende tijd overuren draaien om erachter te komen.

Het complete verhaal over het ongeopende pakketje en zijn afzender is hier terug te lezen en hieronder te bekijken:

    • Dirk Wijnand de Jong