Het debat van een dooie mus

Een leuke poging om de langstudeerboete voor trage studenten teniet te doen,

is nu een grote kras op het blazoen van

de politiek.

NOVUM68:DEBAT LANGSTUDEERBOETE:DEN HAAG;23AUG2012-De Tweede Kamer kwam donderdag terug van reces voor een debat over de langstudeerboete met Staatssecretaris Halbe Zijlstra (Onderwijs). Foto: Staatssecretaris Halbe Zijlstra (M, Onderwijs) tijdens het debat.Novum/bm/str.Bart Maat Novum BART MAAT

Redacteur Onderwijs

Den Haag. „Het debat van de dooie mus.” „Een genante vertoning.” „Beschamend.” „Een blamage van formaat.” Aan het einde van drie uur vruchteloos discussiëren over de langstudeerboete recenseerden de betrokken Tweede Kamerleden gistermiddag hun eigen optreden maar vast. In weinig vleiende woorden.

Hoewel VVD, CDA, PvdA, SP, D66 en GroenLinks van de langstudeerboete afwillen, is het de partijen niet gelukt daarvoor afdoende financiële dekking te vinden. Tot het eind van dit kalenderjaar is er 62 miljoen euro nodig om de maatregel terug te draaien, maar geen van de opties die deze week tijdens informeel overleg op tafel kwamen, kon rekenen op de instemming van alle partijen.

Wat begon als een op het eerste oog kansrijke poging om een collegegeldverhoging van 3.000 euro voor trage studenten teniet te doen, resulteerde in een stevige kras op het blazoen van de politiek. Hoe kon het zo fout gaan?

De opwinding begon vorige week, toen CDA-lijstrekker Sybrand van Haersma Buma in Utrecht tijdens een verkiezingsdebat ten overstaan van een plein vol studenten aankondigde dat zijn partij de steun voor de maatregel introk. En wel per onmiddellijk, hij zette zijn toezegging kracht bij met de uitroep: „Daar is het bier!” Hiermee was er in de Tweede Kamer geen meerderheid meer voor de boete die op 1 september van kracht wordt.

Sander de Rouwe, de woordvoerder onderwijs van het CDA die daags daarvoor de langstudeerboete nog had verdedigd, kreeg de taak een mouw te passen aan de draai van zijn partijleider. Gisteren bleek dat dit niet gelukt was. PvdA, SP en GroenLinks wilden het gat in de begroting stoppen met incidentele meevallers – waaronder lagere uitgaven aan de studiefinanciering – maar dat was voor met name de VVD onaanvaardbaar. Deze partij wilde alleen akkoord gaan met een oplossing die de begroting van het ministerie van Onderwijs en de universiteiten en hogescholen structureel op orde zou houden.

Hoe het CDA precies dacht over de verschillende oplossingen werd tijdens het debat niet goed duidelijk. De Rouwe verwees naar het verkiezingsprogramma van zijn partij, waarin de de afschaffing van de boete wordt beloofd – maar wel op termijn. Zou Van Haersma Buma zich vergist hebben?

Het onvermogen een financiële dekking te vinden, was niet de enige reden voor het mislukken van het overleg. De onderhandelaars van de zes partijen blunderden door de ChristenUnie niet uit te nodigen voor de besprekingen. Deze partij maakt deel uit van de Kunduz-coalitie, en in haar Lenteakkoord stond de langstudeerboete genoteerd. Zonder medewerking van de CU kon er van afschaffing dus geen sprake zijn. Toen onderwijswoordvoerder Carola Schouten een dag later alsnog aan tafel werd genood, bedankte ze voor de eer, vertelde ze gisteren.

Terwijl de Tweede Kamer haar onkunde etaleerde, groeide op de publieke tribune de verontwaardiging. Studentenorganisaties zeiden na afloop dat ze zich „een speelbal” voelden in de verkiezingsstrijd. En een collegevoorzitter van een hogeschool klaagde over het feit dat ouders weigeren het verhoogde collegegeld te betalen, omdat de politiek de boete toch wel ongedaan zal maken.

Staatssecretaris Zijlstra (Onderwijs, VVD) hoefde tijdens het hele debat maar één vraag te beantwoorden. Hij kon achteroverleunen terwijl de parlementariërs elkaar de zwarte piet trachtten toe te spelen. Toen duidelijk werd dat er wellicht aanstaande dinsdag plenair – dus met de hele Tweede Kamer – wordt doorgepraat, werd het hem echter te gortig. Zichtbaar boos beet hij de Kamer toe: „Of u regelt het, en daar bent u niet in geslaagd in drie dagen tijd, of u zorgt dat er duidelijkheid komt. Want dit kan echt niet.” Waarna hij met een klap zijn microfoon uitzette.

    • Bart Funnekotter