Hero Brinkman 'De spanning trekt me, het vrijheidsgevoel'

Kinderen willen later politieman of juffrouw worden, zelden Kamerlid. Wat was de droombaan van deze politici?

Tekst Freek Staps

Foto’s Merlijn Doomernik

Wilde ooit worden: straaljagerpilootIs geworden: lijsttrekker DPK

„Defensie was echt geweldig voor de foto. Ze hadden een F-16 voor me neergezet, midden op de baan, me in zo’n pak gehesen, helm in m’n hand. Ik stond daar als, hoe heet die film ook alweer, als Top Gun.

Ik heb ooit gesolliciteerd bij defensie, maar dat is een hiërarchische organisatie en ik ben een eigenwijs mannetje. Ik heb een paar selecties gehad, ben er niet doorheen gekomen.

De spanning trekt me. Het vrijheidsgevoel. Geert Wilders heeft dat ook wel geweten, hè, met me. Ik ben een motorrijder en heb een cabrio. Als het zonnetje schijnt in de winter, rij ik met m’n dak open. Dan gaat gewoon de verwarming aan.

Ik ben een van de duizend Nederlanders die in een F-16 hebben gevlogen. Twee jaar geleden was dat. We hebben testtoestellen voor twee man en ik mocht mee. Ik vloog boven de Noordzee, zeshonderd meter hoog, en dat toestel ging trillen en dan ga je zo door de geluidsbarrière. Waanzinnig, jongen. Zelf aan de knuppel gezeten, rol gemaakt, dubbele rol, en ja, ik heb het zakje moeten pakken. Ik zat daar maar te waanzinnigen achterin en die piloot dacht: ik zal die politicus eens even over zijn nek laten gaan.

Ja hoor.”