‘Hazes nadoen is echt totaal onmogelijk’

Op de Uitmarkt wordt een ode gebracht aan volkszanger André Hazes. Leo Blokhuis: „Wat hij deed was redelijk pretentieloos, maar wel heel erg goed.”

André Hazes staat zaterdag centraal in een twaalf uur durende marathon op de Uitmarkt, de opening van het cultuurseizoen. In het DeLaMar Theater brengen acteurs, zangers en presentatoren een theatrale of muzikale interpretatie van bekende nummers van de volkszanger. De Hazes Marathon is een opwarmer voor de musical Hij Gelooft in Mij, die in november in première gaat.

Cabaretier en BNN-presentator Ruben Nicolai:

„Hazes is echt een fenomeen. Volgens mijn buurman was de enige fout van Hazes dat hij de schuld altijd bij zichzelf zocht. Op mijn twaalfde heb ik van die buurman vijf cassettebandjes met liedjes van Hazes gekregen. Ik heb me er toen helemaal mee volgegoten en kon ze allemaal meezingen. Als Nederland bezet zou worden, zouden we in een revolutie eigenlijk heel hard Hazes moeten zingen. Iedereen kent zijn liedjes namelijk. Van de grootste kakker tot de armste sloeber.

„Ik presenteer de marathon. Of ik zelf ga zingen, laat ik nog even in het midden. Maar waarschijnlijk zal ik dat niet kunnen laten.”

Musicalacteur en ‘Op zoek naar Joseph’-winnaar Freek Bartels:

„Hazes is een volksheld. Je hoort meteen de kracht van zijn nummers. Hij is zo direct in zijn gevoelens en zijn teksten. Gewoon rechttoe rechtaan.”

„Ik zing Ik leef mijn eigen leven, het nummer dat ik in De beste zanger van Nederland voor volkszanger Peter Beenze heb gezongen. Het is een mooi, lyrisch lied met een aansprekende tekst. Je moet je eigen gang gaan en je niet te veel aantrekken van wat anderen zeggen en denken.”

Fadozangeres Maria de Fátima:

„Als Hazes in Portugal geboren was, was hij fadomuzikant geworden. Net als in de fado zong hij met veel ontroering over de liefde.

„Ik zing een fadoversie van Zij gelooft in mij, waarmee ik een coverwedstrijd in de Top 2000 gewonnen heb. Daarvoor hoefde ik niet eens veel aan het nummer te veranderen. Ik heb het in het Portugees vertaald en van zij hij gemaakt. De nieuwe titel is Ele Acredita Em Mim.”

Musicalactrice Simone Kleinsma:

„André was een heel aardige, aimabele man, die in het hart van de mensen kon kijken. Zijn muziek komt heel erg binnen. En door de lekkere uithalen en de herkenbare onderwerpen zijn de nummers natuurlijk ook heel fijn om mee te zingen.

„Met Freek Bartels zing ik Zo zou het moeten zijn. Dat lied heb ik in 1985 nog samen met André in zijn eigen televisieshow gezongen. Solo zing ik De Vlieger, een van zijn mooiste nummers.”

Acteur Martijn Fischer, Hazes in de musical:

„Ik hou zelf enorm van soul en als je heel goed naar Hazes luistert, vind je die ook bij hem terug. Het gaat bij Hazes om dezelfde thema’s, namelijk om onrecht, verdriet, gebroken relaties… Het is een schreeuw van binnenuit.

„Zaterdag zing ik de klassiekers Zij Gelooft in Mij en Bloed, zweet en tranen, in de arrangementen die Jeroen Sleyfer voor de musical schreef. Hij heeft er een mooi bluessausje overheen gegoten.”

Acteur Kees Prins, met Frank Ketelaar auteur van het musicalscript:

„Ik ben altijd fan geweest van Hazes. Hij is zo volkomen eerlijk. De muziek gaat recht vanuit zijn hart het hart van de toeschouwer in. Er zit niets tussen. Wat je ziet is wat je krijgt.

„Ik zing Een beetje verliefd. Natuurlijk met een Amsterdams accent, maar ik ga Hazes niet proberen na te doen. Dat is totaal onmogelijk.”

Zangeres en musicalactrice Petra Berger:

„Ik zing zelf graag Italiaanse klassieke muziek, zoals de aria’s van Puccini. En Hazes heeft best veel raakvlakken met het Napolitaanse repertoire. Zijn nummers hebben dezelfde lyriek, grootse lange lijnen, drama en passie.

„Ik zing Wat is dan liefde, een nummer van een grote Italiaanse componist dat Hazes heeft laten vertalen.”

Popmuziekkenner Leo Blokhuis:

„Wat Hazes deed was redelijk pretentieloos, maar wel heel erg goed. Eigenlijk heeft hij de Nederlandse volkspop groot gebracht. Hij zong op dezelfde manier als traditionele volkszangers als Willy Alberti en Johnny Jordaan, maar verving de accordeon door drums en elektrische gitaren. Hij was de eerste volkszanger met invloeden uit de Amerikaanse pop en rock-’n-roll.

„Ik ga de Hazeskennis van de hele zaal testen met een petje-op-petje-af-quiz.”

De Uitmarkt, Amsterdam, 24 t/m 26 augustus. Hazes Marathon: za 25, 12.00-24.00 uur. Inl: delamar.nl