Groot Dictee dit jaar geschreven door Adriaan van Dis

Adriaan van Dis tijdens zijn optreden op het Boekenbal in 2010.
Adriaan van Dis tijdens zijn optreden op het Boekenbal in 2010. Foto NRC / Vincent Mentzel

Het Groot Dictee der Nederlandse Taal wordt dit jaar geschreven door Adriaan van Dis. Op 23 december zendt de NTR het programma uit op Nederland 1. Van Dis is “erg blij” dat hij het mag doen, maar dwong wel af dat er ook een prijs gaat naar degene die de meeste fouten maakt.

Dat schrijft de Volkskrant vanochtend. De krant organiseert het Groot Dictee samen met de NTR, de Vlaamse Radio- en Televisieomroep en het Vlaamse dagblad De Morgen.

De 65-jarige Van Dis zegt erover:

“Mij is gevraagd mee te doen en de enige voorwaarde die ik had, was dat er ook een prijs zou zijn voor diegene die de meeste fouten maakt. Zelf ben ik heel slecht in spellen. Ik haalde altijd een 2 voor het dictee op school, ik haal namelijk alles door elkaar. Ik schep er nu een sadistisch genoegen in te kijken hoe de anderen het ervanaf brengen.”

Van Dis debuteerde in 1983 met de novelle Nathan Sid. Het leverde hem een Gouden Ezelsoor op, de prijs voor best verkochte literaire debuut. In 1994 verscheen zijn veelbekroonde roman Indische Duinen. Vorig jaar november publiceerde Van Dis zijn laatste werk, Stadsliefde. De schrijver presenteerde verder enkele televisieprogramma’s.

De 65-jarige Van Dis treedt in de voetsporen van onder anderen Jan Mulder, Remco Campert, Martin Bril en Jan Wolkers. Vorig jaar verzorgde Arnon Grunberg het dictee.