Gevoelige snaren in het vrolijke zigeunerleven

De logica van volkszanger Frans Bauer is soms onweerstaanbaar grappig. Deze zomer verscheen een bericht dat hij zijn bruiloft van een paar jaar geleden gedetailleerd over wilde doen, omdat zijn jongste zoon toen nog niet geboren was en dus ontbrak op de trouwfoto’s, en dat was niet eerlijk. Geen speld tussen te krijgen: het is het soort redenering waardoor niemand een hekel aan Frans kan hebben.

Door verschillende reality shows weten we al vrij veel over Bauer en zijn familie: dat zijn ouders analfabeet waren en dat hij opgroeide in een woonwagen, bijvoorbeeld. De nieuwste loot aan de stam, Bauer's zigeunernacht (de verdwaalde apostrof is voor rekening van de TROS), onderzoekt juist dat aspect. Na met zijn broer Dorus een rode Mercedes uit 1976 te hebben gekocht, net zo een als ze vroeger thuis hadden, zagen we Frans vorige week naar Hongarije vertrekken om daar een tijdje tussen de Roma te gaan wonen. Hij wil wel eens weten hoe het voelt om, net als zijn grootouders, een nomadisch bestaan te leiden. Wel wordt nadrukkelijk over Frans’ roots gemeld dat hij zelf geen zigeunerbloed in de aderen heeft.

De productie van het programma heeft zo te zien een beetje geïnvesteerd in de informele Hongaarse economie. Op een mooi terreintje, een uur voorbij Budapest, zijn twee nieuwe wagens neergezet: een voor Frans en Dorus, en een hele sjieke voor de BN’ers die op bezoek zullen komen.

De familie Faragó beziet met enige hilariteit moderniteiten als een afgeschermde douche in de open lucht. Van Frans mag de Roma-oma hem best helpen bij de was, alleen niet zijn onderbroek aan de lijn hangen. Dat is vies.

De hele week zagen we in promo’s voor aflevering twee hoe bij gast Albert Verlinde een gevoelige snaar werd geraakt door het optreden van een zigeunerorkest met honderd violen. Zoals alle muziek in de serie is het bijzonder lekker om te zien en te horen, maar er zijn minstens zo onsterfelijke momenten in de aflevering te vinden.

Nooit zal ik vergeten hoe glamourexpert Verlinde in zijn enkele onderbroek onder een paraplu op de douche af stapt, waar zijn vriend Frans constateert dat de tank helaas leeg is. Dat wordt een teiltje met heet water.

Ook het bezoek aan de beroemde Romazangeres en kookboekenschrijfster Margit Bangó is onbetaalbaar. De corpulente diva draagt een trainingspak met in fonkelende krulletters de tekst „Le Plus”. In haar volgestouwde slaapkamer laat ze zich tussen Frans en Albert op het bed ploffen, de benen omhoog. Speel, zigeuner. speel!

    • Hans Beerekamp