Gerd Leers: ‘Heel eerlijk? De toon van de PVV heeft mij niet geholpen’

Leers in de Tweede Kamer tijdens het Mauro-debat. Vandaag zegt hij dat de PVV het hem moeilijk maakte en dat hij zich verkeken heeft op het vreemdelingendebat. Foto NRC Handelsblad / Roel Rozenburg

Minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) wijt de mislukte poging om de Europese regels voor gezinshereniging aan te scherpen voor een belangrijk deel aan de PVV. De scherpe toon van toenmalig gedoogpartner Geert Wilders maakte de bedoelingen van Nederland ‘verdacht’ in Europa, zegt Leers vandaag in Trouw.

“Ik ben er maar heel eerlijk in: de toon van de PVV heeft mij niet geholpen”, zegt Leers in de krant. De ideeën van Wilders, inclusief het door de PVV gelanceerde Polenmeldpunt heeft zijn strijd voor strengere regels in de wielen gereden, vindt hij.

Leers maakte zich in de afgelopen anderhalf jaar hard om de richtlijnen voor gezinshereniging bij te slijpen. Zo wilde hij de minimumleeftijd voor huwelijkskandidaten van 21 naar 24 jaar verhogen. In Europa kreeg Leers echter maar weinig steun voor zijn plannen. Hij denkt dat als de discussie op een minder wantrouwende manier was gevoerd, er meer uit had kunnen komen.

“Ook eurocommissaris Malmström heeft zich laten meesleuren in die polarisatie en is meegegaan in de mainstream van de meeste landen, zonder leiderschap te tonen en oog te hebben voor belangen van andere landen”, aldus Leers. Hij zegt zich op het vreemdelingendebat te hebben verkeken.

“Ik dacht, nou, als je een dilemma hebt, kun je dat met elkaar bespreken. [...] Maar door de polarisatie was er bij rechts noch links ontvankelijkheid om met elkaar mee te denken.”

    • Peter Zantingh