Gerard V. was geen slaaf, zegt de advocaat

Wie: de broers Patrick en Richard K. en hun partners Patricia O. en Stephanie J.

Waar: rechtbank Zwolle

Staan terecht voor: het uitbuiten van Gerard V.

Klusjesman Gerard V. sliep met een mobiele telefoon in zijn hand. Hij moest altijd beschikbaar zijn voor de broers Richard en Patrick uit Deventer. Zonder noemenswaardige betaling dwongen ze hem klusjes in hun huizen op te knappen. Ze lieten hem urenlang in een koelcel vlees verwerken, vaak ’s nachts, zonder beschermende kleding. Kamers in zijn huis werden gebruikt om wiet te kweken. De broers beheerden zijn bankrekening en lieten hem aangifte doen van diefstal van auto’s die helemaal niet gestolen waren.

Dat is wat het Openbaar Ministerie zegt over de zaak rond Gerard V., een volwassen man uit Deventer die niet kan lezen en schrijven. Hij zou jarenlang zijn geterroriseerd door de familie K. De oudste zoon van de familie woonde bij hem om de hoek. V. zou bedreigd zijn met een vuurwapen en mishandeld. Dagblad de Stentor omschreef de man als slaaf.

Gisteren werd in Zwolle een voorbereidende zitting gehouden in deze zaak. De vier verdachten waren daarbij aanwezig. Patrick (34) vormt een stel met Patricia (29), Richard (30) met Stephanie (26). Patrick en Patricia hebben de eerste verjaardag van hun jongste kind gemist omdat ze vastzaten. Gisteren besloot de rechtbank dat Patricia, net als Stephanie, de zaak verder in vrijheid mag afwachten. Maar als ze contact zoekt met Gerard V., moet ze terug naar de gevangenis.

De advocaten van de verdachten vinden het onderzoek tot nu toe „eenzijdig”. Het is bijna volledig gebaseerd op de verklaring van Gerard V., zeggen zij. En het is maar de vraag of hij wel zo willoos was als hij en het OM doen voorkomen. De advocaat van Patrick, Alwin Maarsingh: „Er is een beeld ontstaan van Gerard V. als een soort Dobby, de huiself uit de Harry Potterreeks.” Dat beeld moet van tafel, vindt hij, want het klopt niet. Gerard V., die niet op de zitting aanwezig was, was eerder een huisvriend van de familie. Kijk, zegt de advocaat, hier heb ik foto’s waarop te zien is hoe Gerard Kerst viert met de familie. Hoe hij een van de kinderen liefkozend vasthoudt. Gerard V. zegt zelf dat hij uit angst niet durfde weg te blijven.

De broers deden ook dingen voor hem, betogen hun advocaten. Ze betaalden hem, weliswaar zwart en dus oncontroleerbaar, voor het werk dat hij deed. Patrick hielp Gerard bij het leggen van vloerbedekking in zijn huis. Maarsingh: „Welke slavendrijver doet dat bij zijn slaaf?” Gerard V. kreeg een tuinset van de familie, een sierkunstboom en een bordeauxhond, een hondenras dat Richard en Stephanie fokken.

Gerard V. is niet zwakbegaafd, heeft het Openbaar Ministerie eerder gezegd, maar wel kwetsbaar. Het lukte de broers hem wijs te maken dat hij bij ze in het krijt stond. Zo zouden zij geld van hem tegoed hebben omdat hij tijdens het klussen aan een auto de bumper had beschadigd.

De inhoudelijke behandeling van de zaak zal op zijn vroegst in november zijn. Voorafgaand daaraan zal een tiental getuigen worden gehoord. De twee broers blijven voorlopig nog vastzitten.

    • Merel Thie