Feyenoord ver verwijderd van subtop Europa

Feyenoord ondervond tegen Sparta Praag dat de stap naar de Europese subtop nog groot is. „Dit is wel een niveautje hoger dan de eredivisie”, verzuchtte Jordy Clasie.

Feyenoord maakte de afgelopen jaren van de nood een deugd. De Rotterdamse voetbalclub moest door gebrek aan financiële middelen inzetten op voetballers uit de eigen opleiding en zag talloze spelers het eerste halen. Geloof en hoop keerden vorig seizoen met een tweede plaats in de eredivisie terug in Rotterdam-Zuid. „Ik hoop dat we ons volgend seizoen rechtstreeks kwalificeren voor de Champions League”, stelde Stanley Brard, hoofd van de jeugdopleiding gistermiddag op sportcomplex Varkenoord.

Een paar uur later bleek dat het jeugdige elftal van trainer Ronald Koeman nog ver verwijderd is van de Europese top. Het Tsjechische Sparta Praag gaf de jonge Feyenoorders in de play-off voor de groepsfase van de Europa League voor rust een lesje internationaal voetbal. Feyenoord liet zich op alle fronten afbluffen en ging met een 2-0 achterstand de pauze in. Een woedende Koeman verweet zijn spelers „schijterig spel” en schakelde over op een ‘alles-of-niets tactiek’. Feyenoord kwam via doelpunten van Miquel Nelom en Anass Achahbar terug tot 2-2 en stapte als de morele winnaar van het veld.

De grilligheid van Feyenoord is kenmerkend voor een selectie met zestien spelers uit de eigen jeugd. De 21-jarige Jordy Clasie stond gisteren met een zwakke eerste en een iets betere tweede helft symbool voor zijn elftal. De huidige aanvoerder van Feyenoord werd zorgvuldig via jeugdelftallen en het eerste van Excelsior klaargestoomd voor Feyenoord. De kleine spelmaker groeide vorig seizoen uit tot de revelatie van de eredivisie en werd deze week door bondscoach Louis van Gaal bij de voorselectie van Oranje gevoegd.

De Rotterdamse voetbalclub wilde Sparta Praag aan de hand van Clasie bestrijden. De geslepen Tsjechische coach Vitezslav Lavicka had het gevaar vooraf bezien en gaf de spil van Feyenoord tijd noch ruimte. Clasie kwam vaak net een stapje tekort en verspeelde vaak de bal in plaats van een beslissende pass te geven. Hij schrok van zijn eigen optreden in de eerste 45 minuten.

Clasie probeerde na afloop in de mixed zone van de Kuip een verklaring te vinden voor zijn spel. „In de eerste helft liep het totaal niet”, verzuchtte hij. „Ik had steeds twee, drie man om me heen. Ik denk dat ik toch nog sneller moet leren handelen. In de tweede helft ging het beter. Toen durfden we wél als ploeg te voetballen. Het is voor ons heel belangrijk dit soort wedstrijden te spelen. Met respect voor veel andere Nederlandse clubs, maar dit is wel een niveautje hoger dan de eredivisie.”

De Feyenoord Academy leverde onder leiding van oud-voetballer Stanley Brard weliswaar spelers af die zich in de eredivisie goed staande kunnen, maar opleiden voor de Europese top is een ander verhaal. Drie maanden geleden verkeerde de volksclub nog in een hosannastemming toen de kwalificatiefase van de Champions League was bereikt. Feyenoord speelde twee verdienstelijke wedstrijden tegen Dinamo Kiev, maar verloor en moest verder in de play-offs van de Europa League. Daarin dreigt nu voordat het toernooi goed en wel begonnen is alweer de uitschakeling.

De clubleiding van Feyenoord komt wederom in een spagaat terecht. De achterban heeft jaren achtereen morrend geaccepteerd dat de club door financieel wanbeleid op sportief vlak een stap terug moest doen. Feyenoord saneerde op alle fronten en gaf eigen talent de kans zich te ontplooien. Zonder de druk om te moeten presteren konden spelers als Luc Castaignos, Georginio Wijnaldum en Leroy Fer al op jonge leeftijd veel speelminuten maken. Maar voordat zij Feyenoord naar een hoger niveau kon tillen, werden ze verkocht. Het geld kon amper in nieuwe aankopen worden geïnvesteerd.

Feyenoord bouwde onder leiding van technisch directeur Martin van Geel aan een nieuw elftal dat uitgroeide tot een verrassend goede mix van eigen talent en gretige spelers van elders. De Rotterdammers speelden vorig seizoen in tegenstelling tot de nationale concurrentie geen Europese duels en hadden met Ron Vlaar, Karim El Ahmadi, Otman Bakkal en John Guidetti spelers die in topduels wisten wat er van ze werd verlangd. Met het vertrek van dit viertal verloor Feyenoord de as van het elftal.

Feyenoord probeert dit seizoen met minimale investeringen in spelers als Daryl Janmaat, Joris Mathijsen, Lex Immers, John Goossens en Omar Elabdellaoui en het inpassen van talenten de selectie op peil te houden. Maar als de club daadwerkelijk weer aansluiting bij de Europese (sub)top wil, zal de clubleiding een op zoek moeten naar een andere categorie spelers.

Zo heeft Feyenoord dringend behoefte aan een nieuwe spits. De terugkeer John Guidetti, vorig seizoen gehuurd van Manchester City en uitgegroeid tot topscorer van de club, lijkt uitgesloten. Alternatieven zijn vooralsnog niet voorhanden. Al denkt de achttienjarige Achahbar daar anders over. „Ik ben ver genoeg om te kunnen laten zien wat ik kan. Maar dan moet ik wel net als Guidetti de kans krijgen”, stelde hij.

Of coach Ronald Koeman zijn lot in handen wil leggen van een nieuw, ongepolijst pareltje van de succesvolle jeugdopleiding is de vraag.

    • Koen Greven