Exotisch deinen en pulseren

CD Pop

Yeasayer: Fragrant World

Yeasayer treedt op: 17/9 Paradiso, Amsterdam ***

Wanneer klinkt iets werkelijk nieuw en onbekend? In popmuziek duurt de jacht naar nieuwe klanken inmiddels ruim vijftig jaar. Paul McCartney hing een microfoon in een melkfles tijdens de opnamen van Abbey Road om het geluid te manipuleren. Brian Wilson sleutelde aan de apparatuur totdat orgels klonken als straaljagers. Inmiddels zullen de varianten wel uitgeput zijn, kun je denken. Maar dankzij de technische ontwikkelingen blijken steeds ‘nieuwe’, niet eerder gehoorde nuances mogelijk. Digitale manipulatie zorgt nu voor een weelde aan moeilijk te determineren klanken: is het een gitaar of een met behulp van equalizers voortgebracht geluid?

De band Yeasayer uit New York heeft er sinds zijn eerste cd All Hour Cymbals, uit 2007, voor gezorgd dat zijn muzikale elementen anders klinken dan wat je elders hoort – een ritme van brekend glas, een baslijn die stuitert als elastiek, bubbelende percussie, tedere strijkers die geen strijkers zijn. Maar voor de muzikanten van Yeasayer draait het niet uitsluitend om originaliteit en vindingrijkheid. Hun klanken worden in elkaar geschoven tot warmbloedige composities die exotisch deinen en pulseren.

De nieuwe cd Fragrant World – een sneer naar de in hun ogen juist steriele geur van de westerse wereld – biedt met tracks als ‘Devil And The Deed’ en ‘Damaged Goods’ opnieuw een verwonderend en fris geheel. Nummers beginnen als akoestisch folkliedje, klinken in het volgende couplet als een Arabische bruiloft en belanden op een bruisend housefeest. Toch ontbreken de onverbiddelijke dansvloerkrakers, zoals het hypnotiserende ‘O.N.E.’ op de vorige cd Odd Blood (2010). Het nieuwe ‘Reagan’s Skeleton’, met zijn basis van synthipop, is vrolijk maar voor Yeasayer-begrippen nogal luchtig. Het is mooi te zien hoe de geluidsexperimenten tijdens optredens tot leven worden gebracht. Gitarist Anand Wilder speelt gitaar en keyboard terwijl hij, net als de drummer en bassist, via pedalen samples in werking zet. Live en op cd vindt Yeasayer het geslaagde midden tussen discipline en spontane creatie.

    • Hester Carvalho