Eredivisie nog twee jaar te zien bij NOS

De samenvattingen van het eredivisievoetbal zijn tot en met het seizoen 2013-2014 te zien bij de NOS. Ook de live-verslaggeving op de radio via NOS Langs de Lijn blijft nog twee jaar behouden. Dit zijn de NOS en Eredivisie Media & Marketing, exploitant van de uitzendrechten van de eredivisieclubs, overeengekomen. De huidige overeenkomst liep tot en met 2012-2013 en is nu met een jaar verlengd. Naar verluidt betaalt de NOS vrijwel hetzelfde bedrag als nu voor de samenvattingen, rond de 20 miljoen euro.

Verwacht wordt dat de samenvattingen na 2014 in handen komen van een commerciële partij, en op een andere manier zullen worden uitgezonden. Op 8 augustus werd bekend dat Fox International Channels van mediamagnaat Rupert Murdoch een meerderheidsbelang heeft verworven in Eredivisie Media & Marketing. Dat maakt mogelijk een einde aan de traditie van voetbal kijken op zondagavond bij Studio Sport.

Door de samenvattingen laat op de avond uit te zenden zou Murdoch kijkers naar zijn betaalzender willen lokken. Verschillende politieke partijen hebben zich uitgesproken voor behoud van het voetbal kijken met ‘bord op schoot’.

De prijs voor samenvattingsrechten ligt nu in Nederland lager dan elders in Europa. Het jaar extra zorgt waarschijnlijk voor een nieuwe marktsituatie. Volgens Alex Tielbeke, directeur van Eredivisie Media & Marketing, geeft de verlenging de mogelijkheid om de opties voor daarna te onderzoeken. In een verklaring noemt hij de huidige situatie rond sportrechten in Nederland te „onzeker” om een contract voor de langere termijn aan te gaan.

Volgens Jan de Jong, algemeen directeur van de NOS, zijn de rechten op de samenvattingen op dit moment niet aantrekkelijk voor de commerciële concurrenten RTL en SBS. „Ze worden geen eigenaar, dus bij succes moeten ze volgend seizoen meer betalen. Omdat het format niet van hun is, kunnen ze geen waarde creëren. Zij hebben als doel geld verdienen. Wij hebben als doel het uitzenden van voetbal.”