Duizenden mensen demonstreren tegen Morsi in Egypte

Morsi-aanhangers botsten vandaag met tegenstanders van de president, daarbij vielen meerdere gewonden zoals hier te zien is op het Tahrirplein in Kairo. Foto AFP / STR

In verschillende Egyptische steden zijn vandaag duizenden mensen de straat opgegaan om te protesteren tegen president Mohammed Morsi en de Moslimbroederschap waar hij lid van is.

Het was de eerste poging van tegenstanders van Morsi om hun ongenoegen over de president kenbaar te maken. De opkomst van vandaag viel echter in het niet bij de protesten van vorig jaar tegen Hosni Mubarak of de latere demonstraties tegen de regerende militaire raad, waar tienduizenden mensen op afkwamen.

Ongeveer drieduizend betogers verzamelden zich op verschillende plaatsen in Caïro om te demonstreren bij het presidentiële paleis. De demonstraties in de hoofdstad verliepen over het algemeen vreedzaam. In Alexandrië echter werden zo’n duizend betogers belaagd door meutes die met stokken en messen zwaaiden. Verscheidene mensen raakten gewond. Het was onduidelijk wie achter de aanval zat, maar de Broederschap had zijn aanhangers opgeroepen kantoren van de groep te beschermen.

    • Annemarie Coevert