Dromen met open ogen in installatieachtig fotoboek

Anouk Kruithof: A Head With Wings

Ontwerp Hans Seegers. Uitgever Little Brown Mushroom€ 30,00 ***

In een droom kan alles. Je kunt vliegen, hebt superkrachten, bakstenen muren voelen als sponzen en je beleeft een gewelddadige erotische scène met een vriend. En als dat allemaal kan, waarom dan niet een fotoboek maken waarin ook alles kan? Anouk Kruithof staat bekend om haar handgemaakte fotoboekkunstwerken, en met deze uitgave zoekt ze de grenzen van het fotoboek op.

Op uitnodiging van Little Brown Mushroom, de naam waaronder de Amerikaanse fotograaf Alex Soth andere fotografen uitnodigt kunstzinnige visuele verhalen te vertellen, ging Kruithof aan het werk met beelden die zij eerder tijdens haar reizen had gemaakt. Als basis gebruikte zij een foto die zij in Berlijn heeft gemaakt van een man in het park die helemaal in zijn eigen wereld gekeerd leek te zijn. Door foto’s te verknippen, op te plakken en te combineren heeft zij in haar studio nieuwe beelden gecreëerd die dromerig zijn en een raar gevoel van diepte geven. In het boek heeft zij dit gecombineerd met een verhaal waarvan je zou kunnen denken dat zij het onder invloed van drugs heeft geschreven. Het verhaal begint met een kijkgaatje in een blinde muur, als het konijnenhol van Alice in Wonderland. En net als in dat boek kun je je hier laten meeslepen in de mogelijkheid van onwaarschijnlijkheden. Dingen die niet kunnen, zijn juist spannender om te laten gebeuren.

Hetzelfde principe heeft Kruithof ook in de vormgeving van het boek doorgevoerd, waardoor het eigenlijk meer lijkt op een installatieachtig pop-upboek. Foto’s die op de pagina’s zijn geplakt moet je openvouwen, ineens kom je flarden tekst tegen, en elke pagina ziet er weer anders uit.

Het is interessant om te zien hoe Kruithof zichzelf, haar ideeën en de regels van het fotoboek en fotografie steeds opnieuw weet uit te vinden. Een installatie die je als boek op de plank kunt zetten en, als je daarvoor openstaat, je een droom met open ogen kunt laten beleven.