Dit is toch fantastisch, luilekkerland

Wat is uw droombaan? Deze krant vraagt het deze campagne elke dag aan een kandidaat-Kamerlid.

beeld Merlijn Doomernik

Met dank aan Java Bookshop

None

‘Ik ben een lezer. Hoe laat ik ook thuis kom, ik wil lezen. Ik lees veel door elkaar, heb net nog even geteld: ze-ven-tien boeken waarin ik verstrikt ben geraakt. Politiek, literatuur, geschiedenis. En die wil ik dan ook echt uitlezen. Ik lees boeken niet als project, zo van: die moet ik uitkrijgen. Dat mag rustig even duren.

Ik kom graag in boekhandels, maar van de week heb ik toch voor het eerst online iets gekocht: Grand pursuit, over de geschiedenis van economisch denkers. Ik kon het nergens krijgen. Zaterdag besteld, dinsdag in huis – dat is wel ontzettend handig zeg. Maar nee, nee, nee, ik ga daar geen gewoonte van maken, het gaat tegen mijn principes in. Een muisklik vervangt de winkel niet.

Een echte boekhandel is toch fantastisch. Boeken in alle kleuren van de regenboog, dik, dun. Luilekkerland. Maar economisch zal ik dan als boekhandelaar wel met wat minder genoegen moeten nemen.

Ik kan me heel goed voorstellen dat ik na de Kamer weer terugga naar Buitenlandse Zaken. Daar was ik baas van de afdeling sociale ontwikkeling, ontwikkelingssamenwerking. Kan ik me daar mooi voorbereiden op een wat soberder bestaan als boekhandelaar. Maar wel met allerlei intellectuele rijkdom waaruit je kunt putten.”

    • Freek Staps