De Jager houdt vol: 'Roemerpiek' was er wel degelijk. Of toch niet?

De Duitse rente piekte op hetzelfde moment vrijwel precies evenveel.

Met een grafiek in de hand wilde demissionair minister Jan Kees de Jager (Financiën, CDA) gisteren voor de camera aantonen dat er wel degelijk sprake is geweest van een ‘Roemerpiek’. SP-leider Emile Roemer zei vorige week in Het Financieele Dagblad dat Nederland onder zijn bewind nooit een boete aan Brussel zou betalen voor overschrijding van EU-begrotingsnormen. „Over my dead body”, zei Roemer.

Door die uitspraak was de rente die Nederland op de kapitaalmarkten betaalt opgelopen, zei De Jager dinsdagavond in het tv-programma Knevel en Van den Brink. „En dat kost ons gewoon geld als Nederland”, voegde hij eraan toe. In de rubriek next.checkt werd gisteren aangetoond dat dit niet waar is. De rente was vorige week donderdag juist gedaald.

Nee hoor, die rente steeg wel, hield De Jager gisteren voor de camera van persbureau Novum vol. Hij wees op de grafiek in zijn handen. De rentestijging op woensdag 15 augustus, van 1,795 procent naar 1,86 procent (0,065 procentpunt), was volgens De Jager „een tijdelijke oploop uit Amerikaans nieuws”. De opening de volgende ochtend lag op het slotniveau van de dag ervoor. Maar het volgende moment, ook om 08.00 uur, lag het rentepercentage op 1,89 procent. Deze stijging met 0,03 procentpunt was volgens De Jager de ‘Roemerpiek’. „Ik wil geen olie op het vuur gooien, maar de cijfers zijn duidelijk inderdaad. Die spreken voor zich”, zei de minister erbij. „Over wat voor bedragen hebben we het dan”, vroeg een verslaggever. Hij kreeg geen antwoord. Logisch, want Nederland gaf eind vorige week geen staatsobligaties uit. Voor extra kosten kon een eventueel hogere rente dus sowieso niet hebben gezorgd.

Het volgende moment, ook om 08.00 uur, was het rentepercentage weer even 1,86, waarna het rentepercentage een half uur later, om 08.29 uur ook weer 1,86 was. In de loop van de dag daalde de rente met ups en downs tot 1,84 procent.

Voor zover hier al sprake was van een piek, bleek vrijwel hetzelfde verloop zich ook voor te doen bij de rente op Duitse tienjaarsstaatsobligaties. De Nederlandse tienjaarsrente volgt meestal de Duitse en dat was ook nu waarschijnlijk het geval. Tenzij SP-leider Roemer tot in Berlijn heeft gepiekt natuurlijk.

Het renteverschil met Duitsland is sinds eind vorige week wel wat opgelopen. Dat kan door Roemers uitspraak komen, doordat Nederland richting verkiezingen gaat, of door een onbekende oorzaak.

Lees next.checkt over de Roemerpiek terug op nrcnext.nl

    • Wilmer Heck