De Jager en ‘der Roemer-Effekt’

Demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager wilde helemaal niet zijn gelijk halen gisteren na afloop van de begrotingsraad. Toch vond hij het gisteren nodig voor de camera van persbureau Novum met een uitdraai te zwaaien van de Nederlandse rente van vorige week. „De cijfers zijn duidelijk”, zei De Jager. De rente op de Nederlandse staatsleningen steeg donderdagochtend kortstondig. Volgens De Jager was dat het gevolg van beleggers die bang waren voor de uitspraken van SP-leider Roemer in het FD, die geen Europese boete voor een hoger begrotingstekort wilde betalen. De vraag is: was er echt sprake van een Roemerpiek?

Het lijkt twijfelachtig. De Nederlandse rente steeg inderdaad een heel klein beetje. Om 8:01 steeg de rente op Nederlandse obligaties met een looptijd van 10 jaar van 1,8464 procent tot 1,8775 procent. Om 8:02 begon de rente alweer te dalen.

Al de hele eurocrisis trekken de rentes van ‘veilige’ landen samen op, net als probleemlanden. Als beleggers denken dat sterke landen (Duitsland, Finland, Nederland) opnieuw hun portemonnee moeten trekken, stijgen hun rentes. Meestal is de Duitse rente leidend en volgt de Nederlandse rente. Zo ook donderdag. De Duitse tienjaarsrente steeg een fractie voordat de Nederlandse rente bewoog. De Duitse rente daalde ook net iets eerder. Tenzij er ook bij onze oosterburen sprake is van een Roemer-Effekt kunnen uitspraken van de SP-lijsttrekker markten niet bewegen. Mocht een eventuele premier Roemer hetzelfde zeggen, dan zal dat anders zijn.